Volledig scherm
Ravage in Palu © AP

Seismoloog: beving lichter dan in 2004, maar impact nog afwachten

De beving die de vloedgolf op Sulawesi veroorzaakte, was lichter dan die van de tsunami in 2004. Toch zegt dat niet alles over de impact, zegt seismoloog Läslo Evers, verbonden aan het KNMI en de TU Delft. ,,Het hangt er ook vanaf waar de tsunami aan land komt."

Bij de tsunami van 2004 vielen 230.000 doden. Die tsunami, die vooral in Thailand veel slachtoffers maakte, ontstond door een beving in de Indische Oceaan, die een kracht had van 9.3 op de schaal van Richter. De beving van gisteren had een magnitude van 7.7. ,,Dat is een zware beving, maar dus wel aanmerkelijk lichter", zegt Evers. ,,Toch moet je de impact afwachten. Het hangt er vanaf waar de aardbeving aan land komt, hoe dichtbevolkt het daar is."

Tsunami's worden veroorzaakt door bevingen in de zeebodem. ,,Dat zorgt voor een verplaatsing van de bodem, omhoog of omlaag, en daardoor ontstaat een golf. Aanvankelijk is die golf niet zo heel groot, maar naarmate de zee ondieper wordt, kan de golf zijn energie niet meer kwijt en wordt hij steeds hoger." Tsunami's zijn ook 'lange' golven. ,,Dat zie je ook op de beelden: het water blijft maar komen."

Sulawesi werd twee keer eerder getroffen door een vloedgolf, voor het laatst in 1968. Het eiland, ook wel Celebes genoemd, telt 15 miljoen inwoners. 

Volledig scherm
© AFP