Volledig scherm
Een Syrische vrouw met een VN-hulppakket, februari 2018. Dit specifieke kamp wordt niet genoemd in de onderzoeken. © AFP

'Seks in ruil voor hulp in Syrië'

misbruik al drie jaar bekendHulpverleners in Syrië vragen vrouwen om seks in ruil voor noodhulp. ,,Soms trouwen vrouwen voor een korte periode met een hulpverlener zodat ze ‘seksuele diensten’ kunnen verlenen in ruil voor een maaltijd.”

Dat blijkt uit het rapport ‘Voices of Syria 2018’ van de Verenigde Naties, waaruit de BBC citeert. Volgens de omroep is het misbruik al drie jaar bekend, maar gaat het tot op de dag van vandaag door in het zuiden van het al jaren door een burgeroorlog verscheurde Syrië. Het gaat voornamelijk om noodhulp die wordt betaald door de VN en grote hulporganisaties, maar die ter plekke wordt geleverd door lokale partijen. In grote delen van Syrië is het nog te gevaarlijk voor Westerse hulpverleners.

Vragen om telefoonnummers

In het rapport van het Bevolkingsfonds van de VN staat dat sommige vrouwen tijdelijk ‘trouwen’ met hulpverleners om zo op een verdekte wijze seks te kunnen ruilen voor voedsel. ,,Andere hulpverleners vragen vrouwen en meisjes om hun telefoonnummers, geven hen een lift naar huis ‘om iets ervoor terug te krijgen’”, zo tekende de VN op uit de monden van Syrische vrouwen. Vooral vrouwen zonder mannelijke ‘beschermer’ zoals weduwen, gescheiden vrouwen en vluchtelingen zijn erg kwetsbaar.

De BBC sprak ook hulpverleners die stellen dat sommige Syrische vrouwen niet meer naar de distributiecentra van de hulporganisaties willen, omdat hun omgeving anders aanneemt dat ze wel seks zullen hebben gehad in ruil voor voedsel. Ze beschouwen de distributiecentra als 'onveilige plekken'.

Al lang bekend

Het misbruik werd al in 2015 gemeld en was bij meerdere VN-organisaties bekend. Volgens de BBC werd de controle wel verbeterd, maar koos de VN er niet voor om de samenwerking met lokale organisaties op te zeggen omdat er anders helemaal geen hulp het land meer binnen zou komen.

De aanklachten komen op het moment dat hulpverleningsorganisaties al zwaar onder vuur liggen vanwege eerdere, soortgelijke schandalen. Eerder deze maand werd bekend dat hulpverleners van Oxfam in 2011, na de aardbeving in Haïti, seksfeesten hielden met lokale (mogelijk minderjarige) prostituees. Daarna buitelden de aantijgingen over elkaar heen. De hulporganisaties stelden in reacties dat ze al veel maatregelen hebben genomen om seksuele uitbuiting tegen te gaan.