Volledig scherm
© Getty

Seksclub Diana laat Donald Trump blozen bij wielerronde

Bij bordeel Club Diana aan het Frans Baantje kunnen ze er nog smakelijk om lachen. De familie Siemons - in Zundert en omgeving niet alleen bekend vanwege de lichte zeden, maar ook vanwege het wielrennen - maakte al in 1989 kennis met het fenomeen Donald Trump.

Trump wordt door verslaggevers van CBS gepaaid om een nieuwe etappekoers in de Verenigde Staten fors te sponsoren. Het moet 'zoiets' als de Tour de France worden, met grote namen en dagelijkse tv-uitzendingen. De megalomane vastgoedmagnaat heeft daar wel oren naar en vraagt hoe de ronde gaat heten. 'Tour de Trump', roepen de mannen van CBS en slepen daarmee meteen 250.000 dollars binnen voor hun Amerikaanse wielerronde.

De koers start in mei dat jaar voor de Trump Tower in New York City en finisht voor Trump Plaza Casino in Atlantic City, waar 'The Donald' zaken doet. Tourwinnaar van 1986 Greg Lemond is een kanshebber, ook al was hij lange tijd uit de running nadat zijn zwager hem in zijn kont schoot tijdens een kalkoenenjacht. De Nederlands-Amerikaanse equipe Panasonic is er met Vlaming Eric Vanderaerden - de gedroomde winnaar - en PDM stuurt erkende profs als Henk Lubberding en Steven Rooks.

Volledig scherm
© AD

Ook amateurs
Omdat de organisatie toch wel honderd renners aan de meet wil, doen ook amateurploegen mee. En daar komt de eeneiige tweeling Marc en Ruud Siemons om de bocht. Het zijn de broers van profrenner Jan (TVM), Zundertse zoons van Frans en Corrie. Juist: die van Sauna Diana, al sinds eind jaren zeventig een begrip in de grensstreek.

Hun grootste reclamestunt is de Britse dubbeldekker die de wielervereniging Sauna Diana (later: Club Diana) ter beschikking staat. Die staat, beschilderd met sexy dames op beide flanken, vaak opzichtig langs parkoersen opgesteld. Televisiecamera's kunnen er nooit omheen.

Corrie, de madam van het bordeel, bakt er genereus pannenkoeken voor haar renners die in de bus uitgebreid worden verwend. De massages echter gebeuren door echte mannenhanden.

Volledig scherm
De bus van Sauna Diana uit Zundert © Björn ten Have
Quote

Hij had natuurlijk meer interesse in de grote namen

Ruud Siemons

Imago
Maar daar weten die Amerikanen aanvankelijk allemaal niets van. De organisatoren van de Tour de Trump schrikken zich een bult als blijkt dat Marc en Ruud Siemons niet worden gesponsord door een sauna-sportschool, maar een beroemd bordeel. Naar verluidt wordt zelfs de toekomstige gekuifde kopman van de Verenigde Staten danig in verlegenheid gebracht en vreest hij dan al voor zijn imago onder zoveel puriteinse landgenoten.

De 49-jarige Ruud Siemons - broer Marc stierf aan melanoomkanker in 2002 - kan zich de Trump van toen nog wel herinneren. ,,Die kwam iedere dag bij start en finish, maar we hebben elkaar nooit gesproken. Hij had natuurlijk meer interesse in de grote namen.''

Volledig scherm
© AD
Quote

Op die bidons van Sauna Diana stond een blote dame. Vonden ze te expliciet, maar het was in mijn ogen niet schunnig.

Ruud Siemons

Collectors-items
Om de hoofdsponsor niet zwaarder te bruuskeren laten de vijf Sauna Diana-renners hun eigen reclame-bidons in de tas en drinken ze uit Trump-flesjes. Ruud lacht er nu om: ,,Ik heb er nog een paar, dat zijn nu collectors-items. Op die bidons van Sauna Diana stond een blote dame. Vonden ze te expliciet, maar het was in mijn ogen niet schunnig. Daar zouden ze nu zelfs in Amerika niet van opkijken, maar in die tijd moesten we dat maar niet doen.''

Siemons vindt het nu extra leuk dat hij die tour van Trump, de nieuwe president, heeft meegemaakt. Tijdens de heftige verkiezingscampagne kwam Sauna Diana zelfs om de hoek: ,,Dan gingen tegenstanders graven in zijn verleden en werd Trump zwart gemaakt met criminele toestanden. Fraude, wapenhandel én die seksclub uit Holland. Prachtig toch?''

De winnaar van de eerste Tour de Trump, die wordt geteisterd door schandalen en organisatorische blunders, is niet Vanderaerden, maar Dag-Otto Lauritzen, de Noor van 7-Eleven. Daarna wordt deze koers nog één keer onder Trumps naam gereden. Daarna haakt Trump af.