Jullia Gillard
Volledig scherm
Jullia Gillard © anp

'Seksistisch' menu zet Australische verkiezingen op scherp

'Smerig seksistisch', zo noemt de Australische premier Julia Gillard de omschrijving van een gerecht dat op de menukaart stond tijdens een campagnebijeenkomst van Mal Brough, prominent lid van de oppositiepartij Liberal National Party (LNP). Daar stond namelijk de 'Julia Gillard gefrituurde kwartel: Kleine Borsten, Enorme Dijen en een Grote Rode Doos' op het menu.

Het gerecht verwees naar het uiterlijk van de eerste vrouwelijke Australische premier en daar was Gillard niet over te spreken, zo meldt de BBC. Zij riep op Brough niet langer te steunen. De premier ziet een patroon in de seksistische oppositietactiek van de LNP. Zo noemde zij eerder oppositieleider Tony Abbott een seksist en een vrouwenhater.

Brough betreurt de misplaatste grap en heeft zijn excuses aangeboden. Volgens de politicus was niet hij, maar iemand die niet aan de partij verbonden is verantwoordelijk voor de samenstelling en omschrijving van het menu.

LNP-leider Abbott distantieert zich van de onvriendelijke omschrijving, maar hij blijft achter oud-minister Brough staan. 14 september zijn er verkiezingen in Australië en een harde verkiezingscampagne lijkt te zijn ontketend.

  1. Duits hostel dat Noord-Korea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

    Duits hostel dat Noord-Ko­rea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

    Na een jarenlange juridische strijd is het doek definitief gevallen voor het City Hostel in Berlijn. Het budgethotel, dat het pand huurde van de Noord-Koreaanse ambassade, schond de EU-verordening op basis van VN-sancties die onroerendgoedtransacties met Noord-Korea verbieden. Dit tot woede en ontsteltenis van de ouders van een Amerikaanse student die overleed na een jaar lang gevangen te zijn gehouden in Noord-Korea.