Selfieruzie van Nederlandse (19) ontaardt in gevecht bij fontein Rome

VideoEen discussie over een selfieplek bij de wereldberoemde Trevi-fontein in Rome is gisteravond uitgedraaid op een gevecht tussen een Nederlands en een Italiaans-Amerikaans gezin. Er vielen geen gewonden maar er is wel aangifte gedaan, meldt de politie in de Italiaanse hoofdstad. 

Een 19-jarige Nederlandse vrouw kreeg het omstreeks 19.30 uur bij de wereldberoemde Trevi-fontein aan de stok met een 44-jarige Amerikaanse van Italiaanse afkomst. De ruzie lijkt volgens de politie te zijn ontstaan door dat de twee een selfie wilden nemen op dezelfde plek, dichtbij de fontein. 

Acht personen

'Beide vrouwen beschouwden die plek als de beste locatie voor een foto van zichzelf met het monument achter hen. De twee begonnen elkaar weg te duwen en raakten slaags. Hun familieleden mengden zich onmiddellijk in de strijd en deelden rake klappen en trappen uit. In totaal waren acht personen betrokken bij het incident. Onder hen drie minderjarige vrouwen: de 13-jarige zus van de Nederlandse vrouw, de 17-jarige dochter van de Amerikaanse en een even oude vriendin', schrijft de Italiaanse hoofdstedelijke politie op Facebook.  

Twee bij de fontein gestationeerde politieagenten wisten de gemoederen volgens haar te bedaren. Althans zo leek het. 'De wapenstilstand was van korte duur. Na een paar minuten werd de groep opnieuw gewelddadig waardoor er twee andere patrouilles aan te pas moesten komen. Dankzij die tussenkomst kon erger worden voorkomen.' 

'Duw' 

Quote

Hij vroeg mijn dochter misschien wel om op te schuiven of weg te gaan maar ze spreekt geen Italiaans en bleef dus zitten.

Moeder 19-jarige Nederlandse

Volgens de Nederlanders begon de ruzie door de Italo-Amerikanen. ,,Mijn dochter ging op de rand van de fontein zitten. Even later nam een Italiaanse man plaats naast haar. Een nogal potige man. Hij heeft mijn dochter misschien wel gevraagd om op te schuiven of weg te gaan maar ze spreekt geen Italiaans en bleef dus zitten. Plotseling geeft die man haar zomaar een duw en springt bovenop haar! Zijn vrouw begon ook ineens te slaan. Toen zijn wij ertussen gekomen om onze dochter te beschermen", verklaarde de moeder tegenover RTL Nieuws. 

,,Intussen waren ze naar mijn andere dochter van 13 gelopen en begonnen ze haar te slaan. Toen heb ik ze aan de haren getrokken om ze bij mijn kinderen vandaan te halen", aldus de vrouw.

Proces-verbaal

De betrokken toeristen liepen slechts enkele kneuzingen op. De politie maakte naar eigen zeggen proces-verbaal op wegens geweld en bedreiging. 

Volgens de moeder van de 19-jarige Nederlandse deed zij aangifte tegen de aanvallers. ,,Mijn kleren zijn kapot, mijn nagels gescheurd en mijn duim gekneusd."

Supportersrellen

Beelden van de vechtpartij tussen de toeristen werden massaal gedeeld op social media. Italiaanse en buitenlandse kranten en nieuwssites pikten het verhaal ook breed op. 

Het incident roept herinneringen op aan dat met de Feyenoord-supporters bij de beroemde Barçaccia-fontein in Rome, in februari 2015. De hooligans, afgereisd voor de wedstrijd tegen AS Roma, veroorzaakten grote schade aan het marmer van de pas gerestaureerde fontein. De stad Rome draaide op de schade, begroot op zo'n 1,5 miljoen euro.

Het vandalisme van de voetbalfans leidden tot veel boze reacties, zowel in Italië als in Nederland, en inspireerde prominente Nederlanders in Italië tot de oprichting van een speciale vereniging. Die zamelt geld in voor de restauratie van andere fonteinen in Rome. Inmiddels zijn al twee fonteinen belangeloos opgeknapt als goedmaker voor de vernieling van de Barçacciafontein bij de Spaanse Trappen. 

Volledig scherm
De vrouwen vlogen elkaar ook letterlijk in de haren. © Twitter