Volledig scherm
De Wallen in Amsterdam met rechtsmidden het beoogde doelwit Casa Rosso. © BelgaImage

Semir M. riskeert zes jaar cel voor voorbereiden aanslag op seksclub Amsterdam

Terreurverdachte Semir M. uit het Belgische Zonhoven riskeert een celstraf van zes jaar voor het beramen van een aanslag op seksclub Casa Rosso in Amsterdam. Op 23 juni 2017 veroordeelde de rechtbank van Hasselt M. al tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor betrokkenheid bij de Islamitische Staat (IS).

Quote

Ik handel uit geloofs­over­tui­ging. Ik hecht meer waarde aan de sharia dan aan de wetten van de mens.

IS-terreurverdachte Semir M. (23)

Eind januari 2018 kwam M. voorwaardelijk vrij, maar daags nadien zocht hij opnieuw contact met IS-aanhangers. Verder gebruikte hij een Telegram-account om IS-propaganda te verspreiden. Er werden 33 video's teruggevonden, goed voor twaalf uur beeldmateriaal met onthoofdingen en andere gruwelijkheden. Volgens de rechtbank bereidde hij na zijn vrijlating een aanslag voor op een seksclub in Amsterdam.

In juni 2017 werd M. samen met zijn zus veroordeeld omdat hij banden heeft met IS en omdat hij als tussenpersoon optrad voor artikelen die zijn zus vertaalde voor IS-glossy Dabiq. De drie rechters verklaarden hen schuldig aan deelname aan een terroristische groepering en aan het verspreiden van IS-propaganda.

Onthoofd

Volledig scherm
Het justitiepaleis van Hasselt. © Mine Dalemans

Bij de ondervraging door de drie rechters bleek dat M. nog altijd van mening is dat de wereld er beter aan toe zou zijn als de sharia zou worden ingevoerd. Over de beschuldigingen zei M. in de rechtbank het volgende: ,,Ik heb niks voorbereid. Ik ontken de beschuldigingen. Ik geef toe dat ik mijn voorwaarden heb geschonden. Er zijn bepaalde gesprekken geweest. Ik heb tweemaal contact gehad in een chatgroep. Dat was niet serieus, maar voor de grap. Ik handel uit geloofsovertuiging. Ik hecht meer waarde aan de sharia dan aan de wetten van de mens. Ik heb mijn eigen mening over bepaalde zaken die in de wereld gebeuren. Op de beelden laten ze zien dat ze de sharia toepassen, namelijk dat men onder meer voor spionage wordt onthoofd. Ik kijk daar graag naar, maar niet met de verkeerde bedoelingen. Het gebeurt niet zomaar dat ze die mensen onthoofden.’’

De federale procureur zei: ,,Ik krijg kippenvel als ik hem hier hoor. Hij is 23 jaar en wordt verdacht van deelname aan een terroristische groepering, het verspreiden van haatboodschappen en het onrechtstreeks aanzetten tot het plegen van aanslagen. Hij heeft ook voorbereidende handelingen gesteld voor een aanslag.’’

In chatgesprekken met iemand in Nederland verwees M. volgens de procureur naar de aanslagen in Las Vegas en Orlando. ,,Er moest volgens hem in België iets soortgelijks gebeuren als in Las Vegas. Naar de gesprekspartner stuurde hij reclame en info over de openingsuren van club Casa Rosso in Amsterdam. Op 7 april 2018 werden we door de Nederlandse autoriteiten ingelicht. Op 14 april volgde een huiszoeking waarbij een USB-stick, een tablet en een smart-tv in beslag zijn genomen. Hierop worden enorme hoeveelheden IS-propaganda teruggevonden. Hij was ook lid van een martelarengroep. Volgens hem was dat allemaal voor de grap.’’

  1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
  2. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.