Volledig scherm
President Donald Trump. © REUTERS

Senaat stemt in met inperken Trumps militaire macht

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met het inperken van de militaire macht van president Donald Trump. Hij kan hierdoor niet zomaar een oorlog starten tegen Iran, daarvoor heeft hij nu toestemming van het Congres nodig.

De maatregel werd ingediend door het Huis van Afgevaardigden, kort nadat Trump opdracht had gegeven om de Iraanse generaal Qassem Soleimani te laten doden. Na de aanval heerste de angst dat het tot een groot regionaal conflict in het Midden-Oosten kon leiden. Soleimani werd in Bagdad gedood door een Amerikaanse raket.

Krappe meerderheid

De motie werd aangenomen met 51 stemmen voor en 44 tegen. Trump heeft al aangekondigd zijn veto uit te spreken over de maatregel. De Senaat kan dat veto verwerpen, als meer dan twee derde van de senatoren tegenstemt. Het voorstel had met 51 voorstemmers een minimale meerderheid. Daardoor lijkt het onwaarschijnlijk dat Trumps veto wordt verworpen.

,,We moeten een krachtige boodschap uitspreken richting Iran’’, aldus de Republikeinse Senator Jim Risch die tegen het inperken van Trumps macht is.
,,Als we onze jonge militairen hun leven laten riskeren in de oorlog, moet dat op basis van weloverwogen overleg zijn’’, zei de Democratische senator Tim Kaine.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”