Volledig scherm
President Donald J. Trump © EPA

Senaat stemt voor opheffen noodtoestand van Trump

De Amerikaanse Senaat wil dat de noodtoestand wordt opgeheven die door president Donald Trump is uitgeroepen aan de zuidelijke grens. Het besluit kreeg de steun van 59 van de 100 senatoren, onder wie ook twaalf partijgenoten van de president. Toch zal de noodtoestand hoogstwaarschijnlijk in stand blijven. Via Twitter maakte de president direct na de stemming al duidelijk dat hij gebruik zal maken van zijn veto.


Het is de eerste keer dat het Congres het uitroepen van de noodtoestand door een president terugdraait, bericht The New York Times. Trump kan zijn veto nog uitspreken over dat besluit en is dat naar eigen zeggen ook van plan. Direct na de stemming van de senaat stuurde de president een tweet met enkel de tekst ‘VETO!’ de wereld in. Om dat veto op te heffen, is er in de Senaat een tweederdemeerderheid nodig. De kans dat die behaald wordt is klein. 

De Republikeinen die tegen de noodtoestand stemden, zijn niet perse tegen de bouw van de grensmuur. Wel vinden ze dat Trump het congres niet mag omzeilen om de financiering rond te krijgen. Zo zei de Republikeinse senator Rand Paul: ,,We willen wellicht meer geld voor grensbeveiliging, maar het Congres heeft dat nu eenmaal niet geautoriseerd. Als we aan die machten gaan tornen, wordt het gevaarlijk.’’ En hij twitterde: ,,De enige manier om een eerlijke ambtsdrager te zijn, is om voor dezelfde principes op te komen, ongeacht wie er aan de macht is.’’

Financiering

President Trump riep de noodtoestand uit om buiten het Congres om toegang te krijgen tot miljarden dollars om een muur aan de grens met Mexico te financieren. Die muur moet verhinderen dat mensen zonder papieren de grens oversteken en de bouw ervan was een belangrijker verkiezingsbelofte van president Trump.


Eerder stemde ook het Huis van Afgevaardigden al voor het opheffen van de noodtoestand. Dat was te verwachten, want daar is de oppositie in de meerderheid. In de Senaat hebben de Republikeinen van Trump een meerderheid.