Volledig scherm
Gina Haspel. © AFP

Senaatscommissie wil Gina Haspel als nieuwe CIA-baas

Een Amerikaanse senaatscommissie heeft vandaag gestemd voor Gina Haspel als nieuwe directeur van de CIA. Zij was door Donald Trump voorgedragen als nieuwe baas van de inlichtingendienst. Naar verwachting zal de volledige senaat haar kandidatuur volgende week bevestigen.

De Inlichtingencommissie stemde achter gesloten deuren met tien tegen vijf voor de nominatie van Haspel. Dat kwam niet als een verrassing, nadat twee van de zeven Democratische leden, vicevoorzitter Mark Warner en Joe Manchin, hadden gezegd zich bij de acht Republikeinen van de commissie aan te sluiten in hun steun voor Haspel.

Trump nomineerde de 61-jarige Haspel, toen onderdirecteur, in maart om Mike Pompeo als directeur op te volgen. Haspel werd waarnemend directeur van het bureau toen Pompeo Trumps tweede minister van Buitenlandse Zaken werd. Ze werkt al 33 jaar voor de CIA. Pompeo volgde op zijn beurt Rex Tillerson op, die in maart via Twitter werd ontslagen vanwege onenigheid met Donald Trump.

Omstreden

Als Gina Haspel inderdaad de nieuwe directeur wordt, is zij de eerste vrouw op die plek. De nominatie van Haspel oogstte aanvankelijk nog kritiek vanwege haar betrokkenheid bij het omstreden ondervragingsprogramma van de inlichtingendienst. Zij hield in 2002 toezicht op een geheime CIA-gevangenis in Thailand, waar toen zeker één verdachte is 'gewaterboard'. 

Haspel verklaarde eerder dat ze nooit meer terug wil naar zulke harde ondervragingsmethoden. ,,Ik sta achter de hogere morele standaard waaraan dit land zich wil houden.''