Volledig scherm
PREMIUM
© REUTERS

Sex and the City-actrice wil gouverneur van New York worden

Cynthia Nixon, bekend van de serie Sex and the Citywil gouverneur van New York worden. Ze vertegenwoordigt een nieuw type politicus bij de Democraten: uiterst links, onverschrokken en vrouw.

Volledig scherm
© REUTERS

Het roestkleurige kapsel is verdwenen, maar verder is ze het onmiskenbaar: de vrouw die bekend werd als de roodharige advocate uit een van de populairste tv-shows die in de VS ooit gemaakt zijn, Sex and the City. Cynthia Nixon - u kent haar wellicht als Miranda - veroorzaakt opwinding als ze onaangekondigd een kerk aan de Upper West Side van New York binnenstapt en achter de microfoon plaatsneemt tijdens een bijeenkomst van activisten die zich verzetten tegen uitzetting van een Guatemalteekse moeder.

Niets in haar optreden doet denken aan Miranda, de cynische vriendin van Carrie Bradshaw die in een befaamde scène de liefde verklaarde aan een vibrator. Cynthia Nixon, tegenwoordig blond, spreekt over de 'horror' van de regering Trump, die op dat moment druk is migrantenkinderen van hun ouders te scheiden als ze illegaal het land inkomen. Voor de camera's van een lokale tv-zender noemt ze de immigratiepolitie een 'terroristische organisatie'. Ze wil hem afschaffen, zegt ze achter het spreekgestoelte. Er gaat gejuich op in de kerk.

Cynthia Nixon (52) - geen familie van de ex-president met dezelfde achternaam - is de nieuwe heldin van progressieven in de VS. Ze was al activist voor beter onderwijs en het homohuwelijk (zelf is ze getrouwd met vrouw Christine), nu probeert ze de Democratische kandidaat voor het gouverneurschap van de staat New York te worden. De zittende gouverneur, Andrew Cuomo, is net als Nixon een Democraat, maar niet de juiste, vindt zij.

Cuomo, zoon van een gouverneur, is een partijkopstuk dat gesteund wordt door mensen als Hillary Clinton en Joe Biden. Hij heeft mede dankzij donaties van grote projectontwikkelaars ruim 30 miljoen dollar bijeengeharkt voor zijn campagne om herkozen te worden, vijftig keer meer dan Nixon in haar verkiezingskas heeft. Nixon vindt hem corrupt - mensen uit zijn entourage zijn veroordeeld voor omkoping - en niet links genoeg. Ze bindt in een gewaagde campagne de strijd aan met de gevestigde orde in haar eigen partij.

  1. Extreemrechtse partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    Extreem­recht­se partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    De Spaanse extreemrechtse partij Vox, die bij de verkiezingen volgende maand een goede kans maakt voor het eerst in het parlement te komen, stelt voor dat burgers die een inbreker verwonden of doden een ,,medaille voor burgerlijke verdienste” zouden krijgen. ,,Wij willen van Spanje niet de ‘Far West’ maken, maar wel een plaats waar de inwoners veilig zijn”, zei partijleider Javier Ortega Smith zondag op een verkiezingsbijeenkomst.