Shanti overleefde aanslag: 'Soms schreeuw ik alsof ik weer op Zaventem ben'
Verder na de aanslagNadat ze de aanslag op de luchthaven van Zaventem had overleefd, belandde studente Shanti De Corte (19) meer dan een jaar in de psychiatrie. Toch hebben de terroristen haar niet klein gekregen. Binnenkort pakt ze uit met een project om anderen te helpen.
,,Bijna kreeg je me zover. Een zeventiende slachtoffer van de luchthaven. Maar het is je niet gelukt en het zal je ook niet lukken." Dat schreef Shanti De Corte eind oktober op haar facebookpagina. Exact een jaar, zeven maanden en een dag nadat ze de aanslag van 22 maart 2016 had overleefd. Een jaar plus zes weken psychiatrie ook. Want nee, de gruwel van die dag is nog niet uitgewist. Het gaat 'oké' nu, zegt Shanti. Vuurwerk is nog steeds de hel. Openbaar vervoer neemt ze niet. En een sirene doet haar soms nog in alle staten om hulp schreeuwen.
Toch kan ze ermee omgaan. En ze gaat haar verhaal vertellen aan iedereen die het wil horen. Op 27 en 30 april staat ze in Antwerpen op de planken om te vertellen over haar emotionele rollercoaster. ,,En om duidelijk te maken hoe traumatische gebeurtenissen het leven van jongeren compleet overhoop kunnen gooien."
Terug naar de ochtend van 22 maart 2016. Shanti zou met haar klas, 98 andere zesdejaars en leerkrachten van het Sint-Ritacollege in Kontich op reis gaan naar Rome. De groep stond te trappelen van ongeduld aan de balies 4 en 5 toen de eerste knal te horen was. Er was vast iets op de grond gevallen, dachten de tieners nog. ,,Maar toen was er die tweede, veel luidere knal - een vuurflits", vertelt Shanti. ,,Plots kwam het plafond naar beneden en nam mijn lichaam het van me over. Daar voel ik me nog steeds schuldig over. Dat ik toen ben weggelopen van mijn klasgenootjes. Tot op de dag van vandaag werk ik daaraan."
Plots kwam het plafond naar beneden en nam mijn lichaam het van me over.
Veilig
De klasgenoten konden zich gelukkig één voor één in veiligheid brengen, maar voor Shanti moest de lijdensweg nog beginnen. ,,De eerste weken ging het redelijk", blikt ze terug. ,,Het was moeilijk - ik sliep amper en had voortdurend flashbacks - maar ik bleef naar school gaan. In juli gingen we met ons gezin op vakantie. En ook al volgden de paniekaanvallen elkaar daar in snel tempo op, viel ik flauw en bleef ik drie weken binnen de hotelmuren, het was een fantastische reis."
Maar toen volgde het grote, zwarte gat. ,,Ik begon mezelf te isoleren. Hoewel iedereen zei dat 'het toch overal kon gebeuren'. Tja, als ik dan moet kiezen tussen het centraal station of thuis... Ik begon alles te vergelijken tot ik op het punt kwam dat mijn kamer nog de enige veilige plek was."
,,Omdat ik door de knal van de bom tinnitus opliep, moest ik op 2 september 2016 langs bij de psychiater (eerdere behandelingen bij de oorarts hielpen niet, red.). Zij stelde vast dat ik naast dat gehoorprobleem met een zware posttraumatische stressstoornis kampte en een depressie van de hoogste graad had. Een uur later al werd ik opgenomen. Ik schrok, want ik had eigenlijk niet door dat het zo slecht met me ging."
Therapie
Van de crisisopvang in het ziekenhuis van Antwerpen ging het naar de jongerenafdeling van het psychiatrisch ziekenhuis in Mortsel, waar ze wekenlang therapie kreeg. Stap voor stap ging het beter. Op 22 maart 2017, exact een jaar na de aanslag, voelde Shanti zich zelfs klaar om de herdenking op de luchthaven bij te wonen, samen met andere slachtoffers en nabestaanden.
,,Ik hoopte dat het me goed zou doen. Dat ik het een plaats zou kunnen geven en alles beter zou begrijpen." Dat gebeurde niet. Integendeel. De dag daarop nam het meisje een overdosis. Bijna hadden de terroristen van de luchthaven nóg een slachtoffer gemaakt. ,,Ik hoopte op een wonder en dat wonder kwam niet. Ik was helemaal terug bij af. Dan was ik soms helemaal weg van de wereld, dacht dat ik op Zaventem was en schreeuwde dat ik 'niet dood wilde'."
Ik was soms helemaal weg van de wereld, dacht dat ik op Zaventem was en schreeuwde dat ik 'niet dood wilde'
Terugval
Tegen mei van dit jaar priemden de eerste zonnestralen eindelijk weer door de donkere wolken. Op 30 augustus werd Shanti ontslagen uit de kliniek. Ze begon met volle moed aan haar opleiding lager onderwijs, werd lid van een studentenvereniging, nam voor het eerst weer een vliegtuig in Zaventem en kon haar pillendoos verkleinen van 21 naar 12 per dag. ,,Hoewel de steun van mijn vrienden bij de vereniging ongelofelijk was - en nog steeds is - ging het na vijf weken opnieuw bergafwaarts. Concentreren was een ramp en de suïcidale gedachten waren terug. Mijn medestudenten deden me beseffen dat ik weer hulp moest vragen. Ik werd voor zes weken opgenomen en kreeg de diagnose borderline."
Hoe het nu gaat? ,,Het is 'oké'", zegt Shanti, die gaandeweg minder flashbacks krijgt. Ze is weer thuis. Of nog beter: op haar eigen kamer in Antwerpen, klaar om met een fris hoofd een nieuwe opleiding orthopedagogie te starten. Klaar ook om binnenkort haar verhaal te vertellen en om in oktober zelfs een veel groter project rond psychiatrische hulp op poten te zetten. De opbrengsten zijn bestemd voor Rode Neuzendag, een initiatief waarmee geld wordt ingezameld voor het goede doel. ,,Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk. Ik wil léven. En anderen helpen. Achter de rug zal het nooit helemaal zijn, maar ik vind wel manieren om mijn weg te vinden."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Kopstuk IS opgepakt in Zaventem
De leider van een jihadistische cel die verantwoordelijk is voor het rekruteren en indoctrineren van nieuwe leden voor terreurbeweging IS, is opgepakt in Zaventem. Dat meldde persbureau Belga. Het gaat om een 26-jarige Spanjaard van Marokkaanse afkomst. -
PREMIUM
Beelden ‘wrede’ arrestatie Tyre Nichols door politie in VS worden straks vrijgegeven: ‘Hou mijn hart vast’
In de Verenigde Staten worden vijf agenten vervolgd voor de dood van een zwarte man in Memphis. De 29-jarige Tyre Nichols overleed drie dagen na zijn gewelddadige arrestatie begin deze maand. Beelden van dat moment worden vanavond openbaar gemaakt. ,,Het zullen hele heftige, wrede beelden zijn. Ik hou mijn hart vast voor wat we gaan zien.’’ -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM11
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Spaanse politie pakt man op die aanslag op strand Benidorm plande
De Spaanse politie heeft een man opgepakt die een terroristische aanslag op strandbezoekers zou hebben gepland. Dat melden Spaanse media zaterdag op basis van informatie van de lokale veiligheidsautoriteiten. De man zou onder meer een aanval op het strand in de populaire badplaats Benidorm hebben voorbereid. Hij zou van plan zijn geweest daarvoor machinegeweren te gebruiken. -
-
-
Zuid-Koreaanse soldaat vuurt per ongeluk schoten af nabij grens met Noord-Korea
Een Zuid-Koreaanse soldaat heeft per ongeluk schoten afgevuurd met een machinegeweer in de buurt van de grens met Noord-Korea. Door het voorval zag het Zuid-Koreaanse leger zich genoodzaakt om onmiddellijk contact te nemen met Pyongyang om Noord-Korea duidelijk te maken dat het om onvrijwillige schoten ging. -
Salah Abdeslam verhuist voor proces naar gevangenis op 130 km van Brussel