Volledig scherm
Het Capitool in Washington D.C. © AP

Shutdown overheid VS tenminste nog tot weekeinde

De 'shutdown' van de Amerikaanse overheid duurt tenminste nog tot dit weekeinde. Beide kamers van het Amerikaanse Congres werden donderdag voor enkele minuten bijeengeroepen, maar ondernamen geen stappen om de gedeeltelijke sluiting van de federale overheid te beëindigen.

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden deden op de zesde dag van de shutdown niets om de financiering te herstellen voor de ongeveer 20 procent van de overheid die is getroffen. De shutdown zal naar verwachting minstens tot het weekeinde voortduren en waarschijnlijk zelfs tot in januari, aldus analisten.

De Amerikaanse overheid zit gedeeltelijk 'op slot' nu het Congres en het Witte Huis geen overeenstemming konden bereiken over een nieuwe staatsbegroting.

De onderhandelingen over de nieuwe begroting lopen al een tijd stroef. De Amerikaanse president Donald Trump wil miljarden dollars vrijmaken voor de bouw van de grensmuur. Dat voornemen kan niet op goedkeuring rekenen van de Democraten in Washington. Trump heeft eerder aangegeven op een shutdown aan te sturen om zijn zin te krijgen, maar toen het zover was, vond de president alsnog dat het sluiten van de overheid de schuld bij de Democraten lag.

Volgens Chuck Schumer, de leider van de Democratische Partij in de Senaat liggen de standpunten van de Republikeinen van president Trump en zijn partij om de impasse te doorbreken ,,ver uit elkaar".

Uit een opiniepeiling blijkt dat bijna de helft van de Amerikaanse burgers hun president verantwoordelijk houden voor de shutdown. Iets meer dan een op de drie Amerikanen (35 procent) steunt het voorstel van Trump om geld vrij te maken voor de bouw van de grensmuur.