Volledig scherm
© Facebook Nicole Mcdonald

Siamese tweeling gescheiden na 22 uur durende operatie

Een siamese tweeling uit Amerika, die geboren is met aan elkaar vergroeide hoofden, is vandaag succesvol gescheiden. De twee jongetjes van 13 maanden oud ondergingen in totaal een 22 uur durende operatie.

De ingrijpende scheidingsoperatie van Jadon en Anias McDonald begon gisteren en duurde meer dan 16 uur. Daarna was er nog een aantal uur aan chirurgie nodig om de schedels van beide jongens te herstellen. Jadon was de eerste die uit de operatiekamer kwam. Zijn broer Aidan ligt op dat moment nog onder het mes. Bij hem moest een insnijding opnieuw worden geopend. Het is nog niet duidelijk hoe lang zijn operatie nog duurt.

De gehele operatie vond plaats in vier etappes. De eerste drie kortere operaties werden uitgevoerd om de hersens van de jongens stap voor stap te scheiden. De vierde en laatste operatie, die gisteren begon, was de lastigste.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
De gescheiden Jadon Mcdonald die net terug is uit de operatiekamer. © Facebook Nicole Mcdonald

De operatie viel onder leiding van James Goodrich, een vooraanstaande dokter die al zeven keer succesvol een siamese tweeling wist te scheiden. Maar volgens de ouders Nicole en Christian was de keuze voor een operatie nog steeds een loodzware. Er was namelijk een grote kans dat de tweeling het niet zou overleven.

Afblazen

Zo vertelt Nicole op Facebook dat de dokter tijdens de operatie nog op het punt stond om alles af te blazen. 'Het leek op een gegeven moment te riskant om door te gaan', legt ze uit. Volgens de moeder deelde de tweeling rond de 5 centimeter aan hersenweefsel, waarbij geen duidelijke plek te vinden was om te snijden. 'De dokter nam het besluit om door te gaan en zijn instinct te volgen.' Dat bleek uiteindelijk de juiste beslissing te zijn.

Overigens heerst er nog veel twijfel bij de ouders. 'Ik heb nog steeds zorgen over de onzekere toekomst', legt Nicole uit. 'De komende maanden moet blijken hoe het gaat. Pas na een paar weken weten we zeker of Anias en Jadon zullen herstellen.'

Babystapjes

De jongens worden de komende week geïntubeerd, dit betekent dat ze een buis in hun luchtpijp krijgen die is aangesloten op beademingsapparatuur. 'Dit om het zwellen en de pijn door te komen. Vanaf daar zullen we zien hoe het gaat.'

De moeder geeft aan dat er met de operatie 'een gigantische stap' is gemaakt, maar nu alles weer in babystapjes gaat. 'Ik herinner me nog hun lach van gistermorgen. En ik zal wachten tot ik die lach bij beiden weer terugzie.'

Het komt het niet vaak voor dat een siamese tweeling wordt gescheiden. Sinds 1952 is het de 59ste keer dat dit succesvol is verlopen.