Volledig scherm
De tweeling na de ingreep. © GOSH

Siamese tweeling na operatie van 50 uur met succes gescheiden

Een team van honderd specialisten heeft in het Great Ormond Street Hospital (GOSH) in Londen met succes een Siamese meisjestweeling van elkaar gescheiden. Safa en Marwa werden tweeënhalf jaar geleden in Pakistan geboren. Ze zaten met hun hoofdjes aan elkaar. 

Volgens het ziekenhuis, dat de geslaagde operatie gisteren bekendmaakte op Facebook, zijn de meisjes na een herstelperiode van een paar maanden recent uit het GOSH ontslagen en mogen ze bij hun moeder, opa en oma in Londen verder revalideren onder het toeziend oog van fysiotherapeuten. De Pakistaanse vader van de twee overleed toen de moeder zwanger was van de tweeling 

De ingewikkelde ingreep werd uitvoerig voorbereid. Nadat Safa en Marwa vorig jaar herfst in de Britse hoofdstad arriveerden zijn allereerst gedetailleerde scans van hun hoofden gemaakt. Die werden verwerkt tot 3D-computermodellen waarmee artsen exact konden bestuderen waar aderen, zenuwbanen, spieren en andere organen in de aan elkaar gegroeide hoofden lagen. Ook werden replica's van de hoofden van de tweeling gemaakt waarop specialisten verschillende fases van de ingreep konden oefenen. 

De uiteindelijke operaties duurden samen 50 uur en werden door vier teams van minstens 25 specialisten gedaan. De uiterst kostbare ingrepen werd betaald door een anonieme sponsor en waren niet zonder risico. Vooral omdat de meisjes veel belangrijke aderen deelden. Als daarmee tijdens de operatie iets fout was gegaan, had een van de twee dood kunnen bloeden. Dat gebeurde overigens eind vorig jaar bijna, waardoor Marwa bijna bezweek. Om dat te voorkomen kreeg zij een belangrijke ader, maar dat had weer een nadelig effect op Safa die 12 uur later wegens een tekort aan bloed een hersenbloeding kreeg.

Realistisch

De laatste operatie die de meisjes ondergingen was op 11 februari. Toen werden met stukjes bot uit andere delen van hun lichaam de schedels gereconstrueerd. Volgens het medisch team staan Safa en Marwa  de komende jaren nog voor ‘ettelijke fysieke uitdagingen’ en mogelijk aanvullende operaties. ,,Als alles goed gaat, kunnen ze op termijn een uitstekend, normaal en actief leven hebben”, zo stellen ze in een verklaring. Daarin staat ook dat de moeder, die niet wist dat ze in verwachting was van een tweeling, uiteindelijk de knoop doorhakte om de meisjes te laten opereren. ,,Zij wist van de enorme risico's, maar ook dat een scheiding, hoe ingewikkeld ook, realistisch kon zijn.”

Hoewel officiële cijfers over tweelingen die met de hoofden aan elkaar vastzitten ontbreken, komt het volgens het GOSH één keer op de 2,5 miljoen geboorten voor. En als zo'n tweeling het levenslicht ziet, leven de kindjes meestal niet langer dan een dag. Sinds 1952 zijn wereldwijd ongeveer zestig van dergelijke tweelingen, met wisselend succes, gescheiden. Het Great Ormond Street Hospital is een van de weinige ziekenhuizen waar zo'n operatie kan worden uitgevoerd. 

Volledig scherm
De tweeling voor de operatie. © GOSH
  1. Amerikaanse autoriteiten tikken Tesla en Apple op de vingers: Autopilot én afgeleide bestuurder zijn de oorzaak van dodelijke crash met Tesla Model X

    Amerikaan­se autoritei­ten tikken Tesla en Apple op de vingers: Autopilot én afgeleide bestuurder zijn de oorzaak van dodelijke crash met Tesla Model X

    De Amerikaanse toezichthouder National Transportation Safety Board concludeert in een rapport dat de dodelijke crash met een Tesla Model X in maart 2018 onder meer te wijten is aan een afgeleide bestuurder én beperkingen van de Autopilot. Tesla en Apple, dat de smartphone leverde waardoor de bestuurder is afgeleid, krijgen er in het rapport van langs.