Volledig scherm
De reactorkuip van Tihange 2 staat ook wel bekend als de 'scheurtjescentrale' vanwege onregelmatigheden in het reactorvat © anp

Sjoemelstaal in 'scheurtjescentrale' Tihange

In de Belgische kerncentrale Tihange bij Luik zijn vijf stalen onderdelen verwerkt waarmee is gerommeld. De Franse producent Creusot verhitte de smeedstukken op een te lage temperatuur en behandelde die een tweede keer zonder dat in de documentatie te vermelden.

Dat meldt de Belgische nucleaire toezichthouder FANC. De waakhond vindt de administratieve ,,onregelmatigheid'' niet acceptabel, maar concludeert na onderzoek met exploitant Engie/Electrabel dat de veiligheid niet in gevaar is gekomen.

Het 'sjoemelstaal' werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw verwerkt in de reactorkuip van Tihange 2, ook wel bekend als de 'scheurtjescentrale' vanwege onregelmatigheden in het reactorvat. Tihange, maar ook de kerncentrale in Doel nabij Antwerpen, is herhaaldelijk stilgelegd en wekt bezorgdheid in de buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg. Volgens Creusots moedermaatschappij Areva is bij vierhonderd componenten voor centrales in Frankrijk en daarbuiten iets verkeerd gegaan bij de kwaliteitscontrole. 

Open tot uiterlijk 2025

De Franse toezichthouder voor nucleaire veiligheid ASN gaf op 16 juni een laatste overzicht van de stand van zaken. Overigens wordt de reactor Tihange 1, die in april werd uitgezet voor onderhoud, komende nacht opnieuw opgestart. Dat is enkele dagen later dan gepland, vanwege ,,het afronden van de laatste instellingen''. Het onderhoud is nodig omdat België heeft besloten zijn twee kerncentrales tien jaar langer dan gepland open te houden, tot uiterlijk 2025.

Jodiumtabletten

Duitsland en Nederland zijn al langer ongerust over de centrale. Eerder deze maand sloeg de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen miljoenen jodiumtabletten in, uit angst voor een kernramp in de Belgische centrale (net over de grens). De tabletten bieden enige bescherming tegen radioactief jodium, dat bij een ongeval in een kerncentrale kan vrijkomen.

Demonstratie

Volledig scherm
Demonstranten tijdens een demonstratie tegen de Belgische kerncentrales in Tihange en Doel. GroenLinks Maastricht en het Milieu Front Eijsden namen het initiatief en werden ondersteund door alle Maastrichtse politieke partijen © ANP

Zondag 22 mei liepen nog ruim duizend mensen in Maastricht mee met een internationale demonstratie voor sluiting van de kerncentrale. De demonstranten maakten zich zorgen over de veiligheid van de kerncentrale op zo'n 40 kilometer van Maastricht. 

Aan de demonstratie deden ook vertegenwoordigers van milieuorganisaties uit Duitsland en België mee. De centrale van Doel, net over de grens van Nederland bij Antwerpen, komt ook vaak in het nieuws door incidenten.

De veiligheidscirkel van 100 km rondom de kerncentrales in Borssele, Doel en Tihange.