Slachtoffer en verkrachter vertellen samen hun verhaal
Ruim twintig jaar nadat Tom Stranger zijn toenmalige vriendin Thordis Elva verkrachtte, staat het tweetal samen op het podium in een video van TED. Ze vertellen over de traumatische gebeurtenis, het feit dat de schuld van seksuele misdrijven vaak nogal altijd bij het slachtoffer wordt gelegd, en vergeving.
De toen 16-jarige Thordis en 18-jarige Stranger ontmoetten elkaar tijdens een uitwisselingsproject in Thordis’ thuisland, IJsland. Ze waren nog maar net samen, toen Thordis tijdens een kerstfeest op haar school voor het eerst rum uitprobeerde. Tom had haar naar huis gebracht. ,,Het leek wel een sprookje, hoe hij me met zijn sterke armen veilig in bed legde. Maar plots begon hij mijn kleren uit te trekken en kroop hij bovenop mij”, vertelt ze. ,,Mijn hoofd was weer helder, maar mijn lichaam was te zwak om terug te vechten. De pijn was onhoudbaar, ik dacht dat ik in tweeën gesneden zou worden. In stilte telde ik de seconden op mijn alarmklok. Sinds die nacht weet ik dat er in twee uur 7.200 seconden gaan."
Stranger neemt hierop het woord, en vertelt dat hij geen kwade bedoelingen had. ,,Ik heb nog maar vage herinneringen aan die dag. Ik had een kater en zat met een wrang gevoel dat ik probeerde te onderdrukken. Meer niet.” Dat wrange gevoel bleef, hoeveel tijd er ook verstreek. ,,Ik heb mijn daad op dat moment verkeerd ingeschat. Ik nam er afstand van en overtuigde mezelf ervan dat we seks gehad hadden. Geen verkrachting. Dat was een leugen, besefte ik na een tijdje. Vanaf dat moment ging ik kapot van schuldgevoel."
De tekst gaat verder onder de foto.
Breuk
Een paar dagen na de traumatiserende nacht ging het stel uit elkaar. Stranger keerde terug naar Australië en Thordis worstelde met wat er gebeurd was. ,,Ik groeide op in een wereld waar meisjes te horen kregen dat ze met een reden verkracht worden. Hun rok was te kort, hun lach was te breed, hun adem stonk naar alcohol. En ik was schuldig aan al die dingen tegelijk, het lag dus aan mij."
Negen jaar na de verkrachting, schreef Thordis een brief aan Stranger. Ze wilde proberen hem te vergeven. Ze zat naar eigen zeggen op de rand van een zenuwinzinking en moest hoe dan ook verder met haar leven. Via de brief hoopte ze rust te vinden.
Stranger schreef terug. Jarenlang schreven ze brieven, tot ze elkaar zestien jaar na de verkrachting in Kaapstad ontmoetten. Hun gesprek was niet makkelijk. Thordis: "Jarenlang speelde ik met het idee om hem minstens even hard te kwetsen.” Toch liep het anders. Ze praatten met elkaar over de vreselijke gebeurtenis. En Stranger betuigde spijt. ,,Door er dieper op in te gaan, heb ik een catharsis ervaren. Het licht won het van de duisternis. Er is nog hoop na een verkrachting."
De tekst gaat verder onder de foto.
Boek
Samen schreven Thordis en Stranger een boek over zijn daad en hun gezamenlijke verwerking daarvan: South of Forgiveness. ,,Eén bepaalde daad bepaalt niet je hele persoonlijkheid", aldus Stranger. ,,Onderschat de kracht van woorden ook niet. Door tegen Elva letterlijk te zeggen dat ik haar verkracht heb, kwam ik in het reine. Zowel met haar als met mezelf. Maar nog belangrijker: het schuldgevoel kwam van haar schouders op die van mij terecht. Al te vaak wordt de fout bij de slachtoffers gelegd en gaan de daders vrijuit."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WHO: ‘Apenpokken nu geen noodsituatie van internationaal belang’
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de verspreiding van het apenpokkenvirus op dit moment geen ‘noodsituatie van internationaal belang’. Dat zegt directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de organisatie in een verklaring. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Navo verklaart oorlog aan klimaatverandering
De Navo, altijd defensief van aard, verklaart de komende twee dagen de oorlog aan de klimaatverandering. Die wordt één van de centrale thema’s in het nieuwe strategisch concept, het Navo-werkprogramma voor de komende tien jaar. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd.
-
update
President Ecuador verlaagt brandstofprijzen na aanhoudende protesten
President Guillermo Lasso van Ecuador heeft aangekondigd de brandstofprijzen in het land met 10 procent te zullen verlagen. Daarmee hoopt hij een einde te kunnen maken aan de protesten die het land al weken in de greep houden. -
moord tijdens roadtrip
Verloofde van Gabby Petito in notitieboekje: 'Ik vermoordde haar omdat ze pijn had na ongeluk’
De moordenaar van de inmiddels wereldberoemd geworden Gabby Petito (22) maakte een einde aan haar leven omdat hij haar ‘uit haar lijden wilde verlossen’. In een recent vrijgegeven notitieboekje schreef Brian Laundrie dat zijn vriendin ‘helse pijnen’ had overgehouden aan een ongeval. ,,Ik heb een einde gemaakt aan haar leven, ik dacht dat het barmhartig was.” De advocaat van de familie van Gabby doet de brief af als totale onzin. -
EU stuurt middelen tegen effecten kernaanval naar Oekraïne
De Europese Unie stuurt onder meer 300.000 beschermingspakken en 5600 liter ontsmettingsmiddel naar Oekraïne, om te gebruiken in het geval van een kernaanval. De hulpmiddelen kunnen ook gebruikt worden als het land slachtoffer wordt van de inzet van chemische of biologische wapens.