Slachtoffer zuuraanval knokt terug met beautyvideo

VideoWat lijkt te beginnen als een leuke make-upvideo met een lesje lippenstift opbrengen, eindigt in een confronterende boodschap aan de kijkers. De Indiase vlogster Reshma Quereshi (18) is op haar zeventiende slachtoffer geworden van een zuuraanval en roept in haar nieuwste video op om bewustzijn te creëren voor zoutzuurgeweld.

Quote

Ze hielden mijn gezicht vast en gooiden zuur over mijn gezicht

Reshma Quereshi
Volledig scherm
© Make Love Not Scars

De video begint met een uitleg over hoe je op de mooiste manier lippenstift kunt opbrengen. Aan het einde van haar uitleg vertelt ze: ,,En de laatste tip: je kunt lippenstift makkelijk in de winkel vinden. Net zoals zuur. Dat is de reden dat elke dag een meisje slachtoffer wordt van een zuuraanval.'' Ze roept daarna op om de petitie te tekenen tegen het verkopen van zuur in winkels.

Aanval
De Indiase werd in 2014 aangevallen. Zij, haar zus en twee vriendinnen bezochten een plaatsje in het noorden van India. De ex-man van haar zus had twee mannen ingehuurd om de vrouwen aan te vallen. ,,Mijn zus riep: 'Reshma, ren!' Maar voordat ik iets kon doen, werd ik op de grond geduwd door de twee mannen'', vertelt Reshma aan People. ,,Ze hielden mijn gezicht vast en gooiden zuur over mijn gezicht.''

De Indiase overheid heeft de medische kosten niet gedekt, waardoor Reshma de hulp in moest schakelen van Make Love Not Scars, een organisatie die zuurslachtoffers steunt. De organisatie hielp geld in te zamelen voor een operatie. Zo sterk als de achttienjarige nu is, heeft ze een actie opgezet, ondersteund met bovenstaande video, om de verkoop van zuur te verbieden.

Oprichtster van de organisatie Ria Sharma vertelt dat het idee om beautytips te krijgen van een slachtoffer 'niet normaal klinkt'. Maar: ,,We vinden dat de video de mening van mensen kan veranderen en kan laten zien dat slachtoffers ook gewoon normaal zijn.''

Politiek
In een open brief aan de minister president van India laat de organisatie Make Love Not Scars weten dat tussen 2012 en 2014 het aantal zuuraanvallen in India met 250 procent is gestegen. En schadelijke zuren, zoals zwavelzuur, zoutzuur en salpeterzuur, zijn nog steeds vrij gemakkelijk te verkrijgen, ondanks dat de overheid in 2013 besloot de verkoop van chemicaliën te controleren.

Volgens Wall Street Journal is het in India verboden om zuren te verkopen aan mensen jonger dan achttien en het is verboden voor iedereen om te verkopen, 'behalve als de verkoper een logboek bijhoudt van de verkoop van zuren'. Voor Reshma en de organisatie is dat niet genoeg. Zij willen dat de verkoop van zuren voorgoed verboden wordt en dat slachtoffers van een aanval worden opgevangen.