Slachtoffers schietpartij Barcelona komen uit Schiedam

VideoDe twee Nederlanders die begin deze week werden neergeschoten in Barcelona  zijn bekenden van de Nederlandse politie en komen uit Schiedam. Dat meldt de NOS. De 23-jarige Jamal M. kwam om het leven, Zayd K. raakte gewond en werd afgevoerd naar een ziekenhuis. 

Volledig scherm
De schietpartij vond plaats op de hoek van de calle Llacuna en de calle Ramón Turró. © EFE

De twee werden zondagnacht omstreeks half drie beschoten vlak nadat ze een nachtclub hadden bezocht in de wijk El Poblenou, in het oosten van de stad. Ze werden zo'n 100 meter van het etablissement gewond aangetroffen in een auto met Duits kenteken. Beiden waren in het bezit van een vuurwapen. Jamal M. bezweek aan zijn verwondingen. Zayd K. zou slechts gewond zijn geraakt aan zijn arm.

Harddrugs

De recherche van de Catalaanse politie gaat er volgens plaatselijke media van uit dat het een afrekening betreft in het criminele circuit. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken is geen hulpverzoek binnengekomen, bijvoorbeeld voor de repatriëring van het lichaam van M. Hij kwam in Nederland in aanraking met de politie voor wapenbezit en diefstal en werd vorig jaar veroordeeld voor het bezit en handel in harddrugs. 

De familie van M. laat via advocaat Haroon Raza weten dat zij wel contact hebben gezocht met het ministerie voor hulp. Ook kloppen volgens de familie de berichten uit lokale media over een afrekening in het criminele afrekening niet, zouden er geen wapens zijn gevonden en zou het slachtoffer niet verleden jaar zijn veroordeeld.

Broers

De Spaanse politie hield volgens de NOS na de schietpartij een aantal mensen uit de regio Rotterdam aan, onder wie broers van de twee slachtoffers. Een van hen is Oubayd K. , die werd opgepakt bij een controle in Barcelona. Hij zal worden uitgeleverd aan Nederland omdat de Nederlander internationaal gesignaleerd stond.

De dader(s) van de schietpartij zijn nog voortvluchtig. Ze zaten volgens ooggetuigen op een witte motor.