Volledig scherm
Cristiano Ronaldo viert zijn goal tegen Juventus in de kwartfinale van de Champions League. © EPA

Slechts vijf Fiat-arbeiders staken uit protest tegen transfer Ronaldo

De aangekondigde staking bij Fiat in Zuid-Italië tegen de transfer van Cristiano Ronaldo naar Juventus, ook eigendom van de Agnelli-familie, is geen succes. Slechts vijf van de ongeveer 1.700 medewerkers van de vestiging in Melfi namen vanmorgen deel aan een werkonderbreking, meldt de autofabrikant in een verklaring. 

Met een participatiegraad van 0,3 procent is de staking volgens Fiat Chrysler 'een grote flop'. De lage deelnamegraad bewijst volgens een woordvoerder van het concern dat de protestactie werd gepromoot 'door groepen mensen die niet de fabrieksarbeiders vertegenwoordigen'. 

De kleine en onafhankelijke vakbond USB kondigde de staking vorige week woensdag aan uit protest tegen de aankoop van Ronaldo door voetbalclub Juventus uit Turijn, de bakermat van het Fiat-imperium. De clubeigenaar, de familie Agnelli, is voor 30 procent mede-eigenaar van het Fiat Chrysler concern via een holdingmaatschappij. 

De vakbond noemde het 'onaanvaardbaar' dat er ongeveer 112 miljoen euro aan een voetballer wordt uitgegeven terwijl van de gewone werknemer al jarenlang offers worden verlangd. 'Het is niet normaal dat één persoon in deze onderneming miljoenen verdient, terwijl de doorsnee werknemer halverwege de maand al door zijn geld heen is', luidde het in de stakingsaanzegging. USB eiste dat de Agnelli's de miljoenen in het bedrijf investeren en zo de toekomst van het personeel veiligstellen.   

De protestacties zouden gisteren om 22.00 uur beginnen en tot morgenvroeg 6.00 uur duren. Vakbonden die de meerderheid vertegenwoordigen van de FCA-werknemers (Fiat Chrysler Automobiles) wezen de staking af omdat het in hun ogen ging om 'louter reclame'. 

In de autofabriek in Melfi,  zo'n 160 kilometer van Napels, worden de nieuwe Fiat 500 X geproduceerd en de Jeep Renegade. 

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.