Volledig scherm
Premier Marjan Sarec praat met de pers na de aankondiging van zijn ontslag. © REUTERS

Sloveense premier stapt op en kondigt verkiezingen aan

De Sloveense premier Marjan Šarec heeft vandaag zijn ontslag aangekondigd en roept op tot vervroegde verkiezingen. De beslissing van Šarec, voormalig cabaretier en premier sinds augustus 2018, komt nadat zijn regering er niet in was geslaagd om belangrijke wetgeving door het parlement te loodsen.

De gematigde Šarec (van de centrumlinkse LMS-partij) leidde een linkse minderheidsregering. ,,Met deze coalitie en deze situatie in het parlement kan ik niet voldoen aan de verwachtingen van het volk’’, aldus de premier. ,,Dat zou ik wel kunnen doen na een verkiezing.’’ Vlak voordat de verklaring van Šarec openbaar werd, meldden Sloveense media dat de minister van Financiën ontslag heeft genomen.

Parlementair spreker Dejan Zidan zei dat nieuwe verkiezingen mogelijk in de tweede helft van april kunnen worden gehouden. Het worden de vierde keer verkiezingen in korte tijd. 

De centrumlinkse LMS-partij kreeg tijdens de verkiezingen in juni 2018 12 procent van de stemmen, en Šarec vormde in september met moeite een coalitie met vier andere centrum-linkse partijen. Bij elkaar hadden ze maar 43 van de 90 zetels in het parlement. 

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’