Volledig scherm
De Slowaakse premier Robert Fico © BELGA

Slowakije naar rechter om verdeling vluchtelingen

Slowakije stapt naar de rechter om de beslissing aan te vechten van de Europese ministers om 120.000 migranten over EU-landen te verdelen. Premier Robert Fico van Slowakije zei woensdag naar het Europese hof in Luxemburg te stappen. Ook is hij niet van plan het besluit uit te voeren.

Volledig scherm
Premier Bohuslav Sobotka van Tsjechië. © ap
Volledig scherm
President Klaus Iohannis van Roemenië. © AFP

Dinsdag stemde een meerderheid van de Europese bewindslieden die verantwoordelijk zijn voor asiel tijdens een speciale bijeenkomst in Brussel voor het verdelen van de vluchtelingen. Slowakije, Tsjechië, Hongarije en Roemenië stemden tegen. Zij verzetten zich tegen het verplichtende karakter van het plan.

Geen juridische stappen 
De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka liet woensdag weten niet van plan te zijn juridische stappen te ondernemen tegen de beslissing, naar eigen zeggen om te voorkomen dat spanningen tussen EU-landen verder oplopen. ,,Europa mag niet uiteenvallen door de vluchtelingencrisis'', aldus Sobotka.

Ook Roemenië lijkt zich neer te leggen bij de verplichte verdeling van migranten. President Klaus Iohannis zei woensdag dat zijn land het aantal migranten dat de EU aan Roemenië toe wil wijzen, kan opnemen. Volgens hem is dat aantal 'niet zo groot'. ,,We kunnen het aan en ik vind dat Roemenië solidair moet zijn'', aldus Iohannis.