Volledig scherm
Sneeuwval zorgt voor grote problemen op onder meer de Franse autowegen in het zuidoosten van het land, zoals hier op een met sneeuw bedekte weg in de buurt van de stad Saint-Étienne. © AFP

Sneeuw Frankrijk eist één leven, 330.000 huizen zonder stroom

Door hevige sneeuwval in het zuidoosten van Frankrijk is zeker een dode gevallen. Verder zitten honderdduizenden huishoudens zonder elektriciteit en is het treinverkeer gedeeltelijk verstoord. De intensiteit van de sneeuwval is in geen twintig jaar meer gezien, meldt Météo-France.

Een 63-jarige bestuurder kwam donderdagavond om het leven in de gemeente Roche, in het oostelijke departement Isère. Toen hij zelf de weg wou vrijmaken, viel er een boom die bezweek onder het gewicht van de sneeuw op hem, schrijft France Bleu. Een man van 27 jaar die het slachtoffer hielp, werd eveneens geraakt door dezelfde boom en is met lichte verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis.

Volledig scherm
In het getroffen gebied bedekt een dikke laag sneeuw wegen en bomen. © AFP

Het winterweer zorgt ook voor grote overlast. Op sommige plaatsen viel in 24 uur tijd zo’n 30 centimeter sneeuw. Netbeheerder Enedis maakte vandaag bekend dat zo’n 330.000 huishoudens zonder stroom zitten, vooral in de departementen Drôme, Ardèche, Isère en Rhône. ,,Het cijfer blijft sinds gisteravond maar oplopen”, meldt de Franse zender BFMTV.

Volgens de woordvoerder van Enedis, Robin Devogelaere, is het nog moeilijk om te zeggen wanneer de elektriciteit hersteld zal zijn. ,,Het is een uitzonderlijke situatie, want de problemen zijn zeer geconcentreerd in dezelfde zone. Daarom hebben we grote schade op onze elektriciteitslijnen. We hebben ontwortelde bomen, takken die verzwaard zijn door sneeuw, bevriezen en kortsluitingen veroorzaken, en het fenomeen van plakkende sneeuw die samenklontert op elektriciteitskabels.”

Spoorbedrijf SNCF meldt dat ook het treinverkeer wordt verstoord door de sneeuwval. Er zijn bomen en takken op het spoor gevallen. Meerdere treinen moesten ‘s nachts worden ontruimd.

Ook het gewone verkeer op de weg ondervindt moeilijkheden door omgevallen bomen of bomen die dreigen om te vallen. In de Ardèche zijn sneeuwbanden verplicht voor iedereen. Zwaar vrachtverkeer is op bepaalde plaatsen niet toegelaten.

De sneeuwval liep op tot 15 centimeter op het vliegveld van Lyon Saint-Exupéry en in Saint-Etienne, en 30 centimeter in de Vercors, het plateau in de Isère en Drôme in het oosten van Frankrijk. Météo-France voorspelt rustiger weer de komende uren. Alleen in het departement Saône-et-Loire gold nog tot 10.00 uur vanochtend code oranje voor sneeuw en ijzel. Voor zes andere departementen is die waarschuwing opgeheven.

Volledig scherm
Een man schuift een dikke laag sneeuw weg in Saint-Jean Bonnefonds bij Saint-Étienne. © AFP