Sneeuwchaos eist al twaalf levens en is nog lang niet voorbij

lawinegevaarDe sneeuwchaos in het Alpengebied heeft deze week al zeker twaalf levens geëist. Het einde van het extreme weer is bovendien voorlopig niet in zicht: op talloze plaatsen geldt code rood en is de kans op levensgevaarlijke lawines groot.

Onder de doden is een negenjarige jongen, die gisteren in het Duitse Trautshofen onder een vallende boom terechtkwam. Hij overleed ter plaatse, melden lokale media. Andere slachtoffers vielen onder meer door lawines. Eén vrouw struikelde, viel in de sneeuw en stikte, terwijl elders een wandelaar door een afgebroken boomtak dodelijk werd geraakt.

Momenteel is het qua sneeuwval iets rustiger in het Alpengebied, maar volgens lokale media gaat het dit weekend weer hevig sneeuwen en waaien. Er kunnen tientallen centimeters sneeuw vallen en de situatie wordt volgens de Duitse weerdiensten ‘levensgevaarlijk’.

In Beieren is het Duitse leger inmiddels ingezet om te helpen. Hele plaatsen zijn van de buitenwereld afgesloten en daken dreigen te bezwijken onder de sneeuw. Militairen helpen die panden veilig te stellen.

Het extreme weer veroorzaakt ook problemen in het verkeer. Zo ontstond gisteravond door sneeuwval opnieuw chaos op de snelweg A8. Mensen zaten uren vast in hun auto’s, nadat vrachtwagens waren gaan scharen door de gladheid. Het Rode Kruis schoot de automobilisten te hulp. Pas in de vroege ochtend kwam het verkeer weer op gang.

Lawines

In sommige delen van Duitsland is het gevaar inmiddels iets minder ernstig dan eerder deze week. Eerder deze week werd het lawinerisico in de regio Salzburg nog opgeschaald naar 5, het hoogste niveau dat zelden voorkomt. Inmiddels schatten experts in de deelstaat Beieren de kans op lawines kleiner in. Op veel plekken is het waarschuwingsniveau van 4 naar 3 verlaagd. Alleen rond de plaats Berchtesgaden geldt nog niveau 4.

In Oostenrijk blijft de situatie onverminderd ernstig, meldt de publieke omroep ORF. Verscheidene dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten, wegen zijn dicht of zeer moeilijk begaanbaar. Kenners spreken van zeldzame hoeveelheden sneeuw. In tien dagen tijd is er op sommige plaatsen meer dan 3 meter bij gekomen.

Volledig scherm
Een voertuig van het Duitse leger brengt voedsel nabij Berchtesgaden © AP
  1. In Mexico gearresteerde zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    In Mexico gearres­teer­de zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, is gearresteerd en kort daarop weer vrijgelaten in de plaats Culiacán. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt. Ovidio zou een belangrijk lid zijn van het Sinaloakartel, dat voorheen gerund werd door zijn vader. Hij wordt verdacht van het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen en zijn vrijgelaten ‘om levens te sparen’, aldus de Mexicaanse minister van Veiligheid.