Volledig scherm
Een man ploegt door de sneeuw in Berchtesgarden, in het zuiden van Duitsland. © AFP

Sneeuwchaos: leger ingezet, skipistes sluiten

Vakantiegangers opgepast! De sneeuwval in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland houdt aan. De komende dagen valt er in de Alpen opnieuw een dik pak sneeuw, mogelijk wel een anderhalve meter. In Duitsland wordt het leger ingezet in de sneeuwregio's, het lawinegevaar in de Alpen is enorm. 

Het weer is vandaag even iets beter en in Oostenrijk en Zuid-Duitsland wordt hard gewerkt om de wegen enigszins sneeuwvrij te krijgen. Het lijkt een race tegen de klok, want nieuwe sneeuw is onderweg, meldt Weerplaza.nl. En als de deskundigen het juist hebben, wordt het een enorm pak sneeuw.

Vanuit het noordwesten gaat het vanavond op steeds meer plaatsen harder regenen en sneeuwen in het gebied. In de dalen zal de neerslag vooral als regen en natte sneeuw vallen. Boven 1500 meter valt de neerslag als sneeuw. De weermodellen waarvan Weerplaza zich bedient, gaan uit van 60 tot 150 centimeter sneeuw.

In Zuid-Duitsland zijn inmiddels 5000 hulpverleners bezig, onder meer om wegen en daken sneeuwvrij te maken. Ook zijn er 350 soldaten ingezet om te assisteren. 

(Artikel gaat verder onder de foto's)

Volledig scherm
Vakantiegangers die met de auto naar wintersport gaan, moeten rekening houden met veel overlast. © EPA
Volledig scherm
In het zuiden van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland komt de komende dagen een flink pak sneeuw naar beneden. © EPA

Code rood

Ook Zwitserland krijgt met veel verse sneeuw te maken. In veel regio's is daarom voor zondag al code oranje of rood afgegeven. Er worden grote problemen op de wegen verwacht. Naast sneeuw wordt ook rekening gehouden met ijzel die voor gladde wegen kan gaan zorgen.

Wintersporters die dit weekend in de auto stappen richting Oostenrijk en Zwitserland moeten dus rekening houden met lange files, omleidingen en afsluitingen. Onder meer via twitter informeert de ANWB over de actuele verkeerssituatie in en rond de Alpen. Met de huidige verwachting zal de situatie alleen maar verslechteren. Volgens de dienst is het lawinegevaar in de Alpen en Beieren ‘enorm’:  ,,Wegen zijn onbegaanbaar of dicht door de gladheid, of zijn uit voorzorg vanwege lawinegevaar gesloten. Zondag en maandag worden opnieuw problemen voorspeld. Verschillende skigebieden sluiten skipistes omdat de veiligheid niet meer kan worden gegarandeerd.”

Storm

Volledig scherm
Sneeuw in combinatie met stevige wind vergroten de kans op lawines. © AFP

In de bergen staat bovendien een stormachtige wind, met windstoten boven de 100 kilometer per uur.  In combinatie met de zware sneeuwval is het risico op lawines de komende dagen groot. In de loop van woensdag moet het rustig worden in de Alpen. Door de opbouw van een hogedrukgebied richting Zwitserland en Oostenrijk wordt het droog. 

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.