Volledig scherm
Edward Snowden © epa

Snowden begon al eerder met downloaden geheimen

Klokkenluider Edward Snowden begon al met het downloaden van overheidsdocumenten toen hij nog bij computerfabrikant Dell werkte. De Amerikaan begon daar in april 2012 met het vergaren van informatie over de afluisterpraktijken van inlichtingendienst NSA, zeggen Amerikaanse functionarissen en andere betrokkenen tegen persbureau Reuters.

Snowden werkte sinds 2009 voor Dell, waar hij klussen uitvoerde voor de NSA. Volgens de bronnen wist de klokkenluider daar al toegang te krijgen tot informatie over geheime Amerikaanse en Britse afluisterprogramma's. Dell weigerde donderdag te reageren, omdat een 'klant' het computerbedrijf had gevraagd niet over de klokkenluider te praten.

De Washington Post berichtte vrijdag dat de NSA al sinds 2008 de privacy van burgers en bedrijven op grote schaal schond en duizenden keren per jaar zijn boekje te buiten ging. Het Congres stemde in 2008 in met een besluit de inlichtingendienst verregaande bevoegdheden te geven.

De krant schreef dit op basis van documenten die Snowden had doorgespeeld. In de meeste gevallen ging het om het volgen van dataverkeer van Amerikaanse burgers in de Verenigde Staten. Soms gebeurde dit per toeval door een tikfout, maar meestal gebeurde dat bewust.

Snowden, die door de VS wordt gezocht wegens spionage en diefstal van eigendommen, kreeg onlangs tijdelijk asiel in Rusland.

  1. Echtpaar op huwelijksreis zwaar verbrand bij vulkaanuitbarsting

    Echtpaar op huwelijks­reis zwaar verbrand bij vulkaanuit­bar­sting

    Onder de gewonden van de vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island zijn de Amerikaanse toeristen Lauren en Matthew Urey (32 en 36). Zij waren op huwelijksreis en hadden een excursie naar White Island geboekt. Op het moment dat de vulkaan uitbarstte waren er 47 mensen op het vulkaaneiland. Van hen zijn 31 met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 27 van hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden.