Volledig scherm
© AFP

'Snowden vraagt Brazilië om politiek asiel'

In ruil voor politiek asiel wil Edward Snowden Brazilië helpen bij onderzoeken naar spionage door de Verenigde Staten. Dat meldt de Braziliaanse krant Folha de São Paulo. Ze baseert zich op een door haar afgedrukte open brief van de Amerikaanse klokkenluider, gericht aan het Braziliaanse volk.

De brief is afgedrukt in het Portugees maar het origineel is geschreven in het Engels. Het document staat op een facebookpagina die van David Michael Miranda zou zijn. Hij is de partner van Glenn Greenwald, de journalist die Snowdens verhaal in juni wereldkundig maakte.  

Rusland niet beledigen
Snowden vraagt Brazilië niet expliciet om politiek asiel maar gebruikt algemene bewoordingen in zijn open brief. De reden zou zijn dat hij de Russische regering niet wil beledigen die hem in augustus een verblijfsvergunning gaf voor een jaar. 

In zijn open brief aan de Braziliaanse burgers legt Snowden uit hoe de Amerikaanse geheime dienst NSA hen in de gaten houdt. Zogezegd omwille van hun 'veiligheid' maar in werkelijkheid gaat het volgens de klokkenluider niet om het verzamelen van informatie in de strijd tegen terrorisme maar om massasurveillance met slechts één doel: macht. 

'Braziliaanse senatoren denken daar net zo over en hebben mijn hulp gevraagd bij hun onderzoeken naar vermoedelijke misdrijven (door de Verenigde Staten, red.) tegen de Braziliaanse burgers. Ik heb mijn bereidheid uitgesproken hen te helpen waar nodig en wettelijk toegelaten maar helaas heeft de Amerikaanse regering er alles aan gedaan mij daarbij te dwarsbomen.

Ze schrok er zelfs niet voor terug om het vliegtuig van de Boliviaanse president Eva Morales aan de grond te laten zetten om te verhinderen dat ik naar Latijns Amerika zou reizen. De Amerikaanse regering zal mij de mond blijven proberen te snoeren totdat een land mij politiek asiel verleent,' schrijft Snowden.

Brief doorgestuurd
Snowdens open brief wordt doorgestuurd naar de Braziliaanse autoriteiten en zal deel uitmaken van een online campagne op de site van NGO Avaaz, gespecialiseerd in petities. De bedoeling is om president Dilma Rousseff daarmee over te halen Snowden onderdak te verlenen. 

Edward Snowden verblijft sinds eind juni in Rusland. Aanvankelijk verbleef hij in de transitruimte op de luchthaven van Moskou. Hij werkt als webbeheerder voor een 'grote Russische website'. De Verenigde Staten zoeken hem wegens het openbaar maken van geheime informatie.