Soldaten en helikopters naar Filipijnse stad om IS-extremisten
VideoHet Filipijnse leger heeft ongeveer honderd militairen met helikopters naar de stad Marawi op het zuidelijke eiland Mindanao gestuurd. Tientallen moslimextremisten hebben grote delen van de stad bezet en verschillende gebouwen in brand gestoken, na een mislukte inval van veiligheidstroepen in een van hun schuilplaatsen.
Sinds die actie dinsdagavond zijn in Marawi minstens 21 doden gevallen: zeven regeringssoldaten, dertien rebellen en een burger. Volgens religieuze leiders hebben rebellen christelijke inwoners in gijzeling genomen om hen te gebruiken als menselijk schild. De extremistische groep Maute zwoer eerder trouw aan de terreurgroep Islamitische Staat.
President Rodrigo Duterte heeft op Mindanao de staat van beleg afgekondigd. Een legerwoordvoerder zei dat in Marawi nog enkele tientallen ,,lokale terroristen'' verzet bieden.
De in de nacht geluwde gevechten laaiden vandaag weer op toen het leger oprukte naar een brug die in handen was van Maute. Het leger zette twee helikopters in vanwaaruit de rebellen met machinegeweren werden bestookt. Vrachtwagens stonden klaar om vluchtende burgers te evacueren.
De Maute zijn een geduchte tegenstander gebleken. IS bevestigde de banden met de groep gisteren via zijn spreekbuis Amaq.
Over het lot van de gijzelaars van de rebellen, onder wie een priester en een tiental andere christenen, was niets bekend.
Het leger heeft nog geen verklaring gegeven waardoor de inval van dinsdag kon uitlopen op een stadsoorlog. De operatie was bedoeld om Isnilon Hapilon gevangen te nemen, een leider van de terreurgroep Abu Sayyaf. Volgens informatie van het leger bevindt Hapilon zich nog steeds in de stad.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMIn kaart
Abortusvrijheid wint overal ter wereld terrein, maar toch is er vrees voor de anti-abortuslobby
Heeft het schrappen van het nationale recht op abortus in de Verenigde Staten ook effect op andere landen? Vrouwenrechtenorganisaties vrezen dat de Amerikaanse anti-abortuslobby het vizier vanaf nu meer op het buitenland richt, waaronder Europa. ,,Terwijl het in veel landen juist de andere kant opging.’’ Bekijk op onze wereldkaart hoe de regelgeving per land is. -
Koning spreekt lofzang uit tijdens staatsbezoek in Oostenrijk: ‘Wenen is het hart van Europa!’
Koning loopt in ‘driekwartsmaat’ door staatsbezoek in Wenen en voelt zich niet geheel toevallig thuis. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
-
PREMIUMFeest in China
Hongkong 25 jaar in Chinese handen: metropool sombert over verloren vrijheid
Met vuurwerk, trompetgeschal en marcherende soldaten wordt vandaag gevierd dat Hongkong precies 25 jaar geleden in Chinese handen kwam. De stad bereidt zich al weken voor op het evenement, waarbij de verwachting is dat leider Xi Jinping een speech zal geven. Maar lang niet iedereen in Hongkong is in een feeststemming. -
PREMIUMUpdate
Oekraïne, ‘dwarse’ lid Turkije en nieuwe leden Finland en Zweden: veel te bespreken op Navo-top
De Navo-top in Madrid die nu gaande is, kent een overvolle agenda. De leiders praten over de steun aan Oekraïne, nieuwe leden Finland en Zweden, het ‘dwarse’ lid Turkije, maar ook over China, geld en troepenuitbreiding. Het is misschien wat veel. -
Poetin komt op buitenlandse reis aan nóg grotere tafel te zitten dan in Kremlin
De Russische president Vladimir Poetin is op zijn eerste buitenlandse reis sinds de invasie in Oekraïne terechtgekomen aan een onderhandelingstafel die nóg groter was dan die in het Kremlin. Het duurde niet lang tot de foto massaal rond ging op sociale media.