Volledig scherm
Egyptische Somalische piraten. © EPA

Somalische piraten kapen na ruim drie jaar opnieuw vrachtschip

Aan de noordkust van Somalië hebben piraten een schip gekaapt. Het is voor het eerst sinds 2012 dat een commercieel vrachtschip in de tang is genomen.

Het incident deed zich maandag voor, aldus twee Somalische functionarissen. Zo’n 24 kapers kwamen aan boord van een vrachtschip uit Sri Lanka dat richting de kust voer, meldden de bronnen. 

De operatie werd bevestigd door een woordvoerder van marineschepen van de Europese Unie. Op het vrachtschip zouden acht bemanningsleden aanwezig zijn. De kapitein meldde dat het vaartuig benaderd werd door twee schepen, op één waren gewapende mannen te zien. Het is onduidelijk hoe de omstandigheden op het schip zijn. Er is nog niet om losgeld gevraagd. 

Volgens een lokale bron zouden vissers verantwoordelijk zijn voor de kaping. ,,Ze voeren sinds gisterochtend op zee op zoek naar een buitenlands schip waar ze aan boord konden gaan." 

Defensie ondersteunt de Europese marinemissie, die rederijen op verzoek beschermt tegen criminelen. Deze kaping kon echter niet voorkomen worden door de Nederlandse marine, aldus een woordvoerder van het ministerie. ,,Als er geen assistentie wordt gevraagd, dan trekken wij er ook niet op uit voor bescherming."

Hoogtijdagen

Piraterij voor de kust van Somalië vormde enige jaren geleden een wereldwijde bedreiging voor de scheepvaart. In de hoogtijdagen vonden 237 aanslagen plaats. Honderden piraten zouden zijn aangehouden. 

Sinds 2012 is het aantal gekaapte schepen in de Golf van Aden en het Somalisch Bassin door internationale inspanningen sterk gedaald. In de tweede helft van dit jaar vertrekt een Nederlands marineschip naar de kust van Somalië. De Nederlandse deelname aan de EU-missie Atalanta loopt tot eind 2017.