Volledig scherm
Rafael Nadal, een van de exponenten van het Spaanse topsport-beleid. © AP

Spaanse minister bezuinigt flink op sport

In Spanje breken voor de nationale sportbonden zeer moeilijke tijden aan. De verantwoordelijk minister Miguel Cardenal heeft maandag in het parlement gezegd dat hij opnieuw flink gaat snoeien in de subsidies.

De Spaanse federaties krijgen volgende jaar van de overheid nog maar 31 miljoen euro. Dat is 16 miljoen minder dan in 2012, ofwel een bezuiniging van bijna 35 procent. In 2009 viel er nog 82 miljoen te verdelen.

Vooral de bestuurders van de kleinere sportbonden maken zich ernstige zorgen doordat het voor hen door de economische crisis bijna onmogelijk is geworden sponsors te vinden. Cardenal gaf toe dat de maatregel op termijn ten koste zal gaan van de prestaties van de Spaanse atleten. Zij krijgen minder faciliteiten en zullen vaker moeten afzien van internationale competitie. De topsportcentra leveren in 2013 meer dan een kwart van hun budget in.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.