Spanje laat boot met 629 migranten toch aanmeren

update/videoHet reddingsschip Aquarius, dat ruim zeshonderd migranten aan boord heeft, mag aanleggen in de Spaanse stad Valencia. Eerder weigerden Italië en Malta weigeren het reddingsschip toe te laten in een van hun havens.  Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) en de Europese Commissie hadden opgeroepen de patstelling rond de Aquarius te doorbreken.

Volgens de hulporganisatie zijn er 629 immigranten aan boord van het schip de Aquarius, onder wie 134 minderjarigen en zeven zwangere vrouwen. Vierhonderd opvarenden zouden in de nacht van zaterdag op zondag door de Italiaanse marine, kustwacht en koopvaardijschepen uit het water van de Middellandse zee zijn gehaald en overgedragen aan de Aquarius.

Volledig scherm
Immigranten staan in de rij, kort nadat ze zaterdag van boord gegaan zijn in de Zuid-Italiaanse haven Reggio Calabria. Gisteren weigerde de Italiaanse regering een ander schip de toegang tot een van de havens. © AP

De Europese Commissie riep Italië en Malta op zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de ruim zeshonderd migranten aan boord van het reddingsschip Aquarius dat noch in Italië noch in Malta mag aanleggen. ,,Dit gaat over mensen, meer dan 600 onder wie minderjarigen. Het zou de prioriteit moeten zijn van zowel Italië als Malta om te verzekeren dat deze mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben,'' zei een woordvoerder in Brussel.

Italië zegt 'nee'

Quote

Vanaf vandaag zal Italië ook beginnen om nee te zeggen tegen mensenhan­del, nee tegen de business van illegale immigratie"

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini

,,Malta laat niemand binnen. Frankrijk stuurt mensen terug aan de grens, Spanje beschermt zijn grenzen met wapens. Vanaf vandaag zal Italië ook beginnen om nee te zeggen tegen mensenhandel, nee tegen de business van illegale immigratie", aldus een Facebook-post van Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de rechts-populistische regeringspartij Lega. 

Matteo Salvini on Twitter

Oggi anche la nave Sea Watch 3, di Ong tedesca e battente bandiera olandese, è al largo delle coste libiche in attesa di effettuare l'ennesimo carico di immigrati, da portare in Italia. L'Italia ha smesso di chinare il capo e di ubbidire, stavolta C'È CHI DICE NO.#chiudiamoiporti

Vandaag verkondigde Salvini volgens persbureau ANSA dat zijn land ook een ander reddingsschip zal verbieden om aan te leggen. ,,Vandaag bevindt het schip Sea Watch 3 van een Duitse hulporganisatie, onder Nederlandse vlag, zich voor de kust van Libië'', schreef hij maandag op Twitter. ,,Daar wachten ze om de zoveelste lading migranten op te halen om naar Italië te brengen.''

Volgens Salvini, die ook de leider is van de rechts-populistische Lega, is er ,,dit keer iemand die nee zegt''. Hij gebruikte de hashtag #chiudiamoiporti: we sluiten de havens. De komst van vluchtelingen was een belangrijk thema bij de Italiaanse verkiezingen. Sinds 2014 zijn vanuit Noord-Afrika vele honderdduizenden migranten aangekomen in het Zuid-Europese land.

Eerder beschuldigde Salvini hulporganisaties er al van te fungeren als 'taxi-service'voor de migranten. Zijn Lega-partij vormde onlangs een regeringscoalitie met de radicale Vijfsterrenbeweging. Salvini beloofde zijn kiezers de immigratie te beperken. 

,,Malta kan niet doorgaan met de andere kant opkijken als het gaat om het respecteren van internationale conventies", aldus een statement van Salvini en de Italiaanse transportminister Danilo Toninelli, die feitelijk verantwoordelijk is voor de havens in het land.

Niet bevoegd

Malta zegt dat het niets te maken heeft met de operatie waarbij honderden vluchtelingen uit zee zijn gered. Volgens het land zijn de immigranten opgepikt in Libysche wateren, waar de Italiaanse reddingsdiensten actief zijn. Daardoor zijn ze de verantwoordelijkheid van de Italianen, vindt de regering van het eiland.

,,Wij zijn niet de bevoegde autoriteit in deze zaak, noch dragen we verantwoordelijkheid voor de coördinatie", aldus een korte verklaring van de Maltese regering. 

Volgens een tweet van SOS Mediterranee zondagavond laat ligt het schip nu tussen Italië en Malta. ,,Ons doel is dat de 629 mensen die nu aan boord zijn van de Aquarius, van wie we een aantal zaterdagnacht in moeilijke omstandigheden gered hebben, in een veilige haven van boord kunnen", aldus woordvoerster Mathilde Auvillain van de hulporganisatie.

500 doden

De Verenigde Naties schatten dat dit jaar zeker vijfhonderd mensen zijn omgekomen terwijl ze de Middellandse Zee trachtten over te steken. Vorig jaar waren dat er 2853. Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) pleitte daarom ook voor een oplossing om de opvarenden van het vaartuig aan land laten komen.