Volledig scherm
Iraakse veiligheidstroepen in het noorden van Irak. Het leger wordt daar getraind door Turkije. © afp

Spanning tussen Turkije en Irak loopt op

UpdateIrak eist opnieuw dat Turkije zijn troepen bij een kampement in Noord-Irak moet terugtrekken. De inzet van enige honderden manschappen daar is gebeurd zonder informeren of coördineren met de regering in Bagdad. Het land dreigt naar de Verenigde Naties te stappen als Turkije niet uit Irak vertrekt.

In een reactie heeft Turkije zondag niets gezegd over terugtrekking maar wel dat er geen nieuwe militairen meer bij komen. De verklaring komt na een weekend waarin de twee landen in een hoogoplopende discussie zijn beland over de aanwezigheid van het Turkse leger op Iraaks grondgebied. Volgens het Turkse ministerie van Defensie zijn de militairen nodig om Turkse militaire adviseurs te beschermen. Die trainen in een kamp in de buurt van Mosul Iraakse troepen voor hun strijd tegen Islamitische Staat.

De Iraakse minister van Defensie Khaled al-Obeidi zegt dat de Turkse troepeninzet te groot is voor een dergelijk doel. Volgens Irak schendt Turkije het internationaal recht door militairen naar de door Islamitische Staat bezette Noord-Iraakse stad Mosul te sturen. De komst van de Turkse militairen doet de spanningen in de regio alleen maar oplopen, aldus de Iraakse president Fuad Masum.

Voorzitter Hakim al-Zamili van de parlementscommissie voor veiligheids- en defensiezaken ging nog een stap verder en riep premier Haider al-Abadi op tot luchtaanvallen op de Turkse troepen. Mosul werd in augustus vorig jaar ingenomen door IS. De terreurbeweging boekte razendsnel terreinwinst omdat het Iraakse leger volkomen ineenzeeg.