Special forces op de Krim, zware gevechten rond Kreminna: zo vechten Oekraïners en Russen door
Terwijl sneeuw delen van Oekraïne bedekt, gaan de gevechten in het oosten en zuidoosten van het land door. Het Oekraïense leger zou momenteel - vooralsnog vergeefs - zware aanvallen uitvoeren op Russische posities rond Kreminna in de regio Loehansk.
Waarnemers zien dat ook in de richting van de Krim Oekraïense special forces worden ingezet. Nu nog op vaak modderig terrein, maar wanneer de grond uiteindelijk bevriest, zou dit de aanvallers kansen bieden voor meer aanvallen, aldus de waarnemers, vooral in de zwaar betwiste Donbas.
Tegelijk zijn er meldingen dat Russische troepen bezig zijn zich in te graven op locaties achter het front. Volgens The Moscow Times is er grote politieke druk op het Russische leger om niet nog eens een grote stad op te geven zoals onlangs gebeurde met de havenstad Cherson in het zuiden. Moskou zou daarom groot inzetten op de verovering van Bachmoet. Die stad geldt als strategische springplank naar de grote Oekraïense steden Slovjansk en Kramatorsk. Ook rond de kerncentrale van Zaporizja en het noordelijke deel van de regio Loehansk wordt weer zwaar gevochten.
Ik heb niet het gevoel dat ze in Moskou denken dat de oorlog spoedig ophoudt
,,Rusland is verdedigingsposities aan het voorbereiden met loopgraven, vooral in het zuiden rond Zaporizja en in het deel van de regio Cherson (niet de stad, dus) dat nog in Russische handen is. Ik heb niet het gevoel dat ze in Moskou denken dat de oorlog spoedig ophoudt”, aldus Dara Massicot, defensieanalist bij de Amerikaanse Rand Corporation.
Er worden ook verdedigingswerken gebouwd in de Russische regio Belgorod, in Rusland zelf, net over de oostgrens van Oekraïne. Veel analisten lijken het erover eens te zijn dat Oekraïne de beste kans heeft om in de wintermaanden op te rukken, door gebruik te maken van westerse wapenvoorraden, moderne uitrusting en warme kleding voor de troepen. Omdat er minder bladeren aan de bomen zitten is er minder dekking voor Russische troepen, waardoor Oekraïne beter gebruik kan maken van zijn langeafstandsartilleriesystemen. Tijdens het begin van de winter is Rusland op zijn kwetsbaarst, denkt Massicot. ,,Maar na verloop van tijd kan de dynamiek beginnen te verschuiven”, zegt hij tegen The Moscow Times.
Belarus
Interessant in die context is dat de Belarussische leider Alexander Loekasjenko heeft uitgesloten dat zijn legers in Oekraïne gaan vechten. ,,We bemoeien ons daar niet mee, we doden niemand, we sturen er geen mensen heen, omdat dat niet nodig is”, zei Loekasjenko volgens het Belarussische persbureau Belta in Minsk. Hij pleitte voor onderhandelingen maar vond - net als Vladimir Poetin - ook dat Oekraïne, Polen en de VS niet serieus geïnteresseerd zijn in vredesbesprekingen.
Waarnemers denken dat Loekasjenko's weigering ten strijde te trekken tegen Oekraïne vooral betekent dat de Belarussische leider zelf niet erg gelooft in het militaire succes van Rusland in Oekraïne. Tegelijk moet hij dan vrezen dat een actieve deelname aan de oorlog de Belarussische bevolking op de been kan brengen voor een golf van protesten tegen de oorlog. Algemeen wordt aangenomen dat de meerderheid van de Belarussen de Russische invasie in het buurland afkeurt.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De situatie in Oekraïne op de kaart en in grafieken: waar heeft Rusland controle?
De oorlog in Oekraïne duurt al bijna een jaar. Hoe verloopt de oorlog, waar hebben de Russen nu controle en waar wint Oekraïne terrein? Deze kaarten en grafieken geven antwoord. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
OORLOG OEKRAÏNE
TERUGLEZEN | Oekraïne verwacht nieuwe golf raketaanvallen: ‘Moskou gaat door zolang ze raketten hebben’
Oekraïne verwacht dat Rusland deze week een nieuwe golf raketaanvallen uitvoert op het energienetwerk. Een Russisch oorlogsschip dat kruisraketten kan afvuren bevindt zich op de Zwarte Zee. Volgens president Volodimir Zelenski gaat Moskou door ‘zolang ze raketten hebben’. Dit liveblog is afgesloten, volg de laatste ontwikkelingen hier. -
Update/met video
China keurt neerhalen ‘spionageballon’ door VS af: ‘Overduidelijke overreactie’
De Amerikaanse luchtmacht heeft zaterdagavond de vermeende Chinese spionageballon die de afgelopen dagen boven Amerikaans luchtgebied zweefde uit de lucht geschoten. Dat meldt het ministerie van Defensie. Er is nu een operatie gaande om de brokstukken van de ballon te verzamelen en veilig te stellen. Ondertussen heeft ook Colombia melding gemaakt van een object in het luchtruim dat leek op een ballon. -
PREMIUM
Jurassic Park met vogels? Kwart miljard dollar ingezameld om dodo terug te brengen
De dodo, de Tasmaanse tijger en waarom geen mammoet. Zal het eens lukken een van deze uitgestorven iconische dieren weer tot leven te brengen?
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
-
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Franse premier doet concessie na massale pensioendemonstraties
De Franse premier Elisabeth Borne heeft zaterdagavond aangekondigd dat mensen die tussen hun 20 en 21 jaar zijn begonnen met werken, op 63-jarige leeftijd met pensioen kunnen. Eerder was dat 64 jaar.