Volledig scherm
Voormalig FBI-hoofd Robert Mueller © epa

Speciale aanklager gaat onderzoek Russische inmenging VS leiden

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het voormalige FBI-hoofd Robert Mueller aangesteld om het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 te leiden.

'Ik accepteer deze verantwoordelijkheid en zal die zo goed als ik kan op me nemen', zei de 72-jarige Mueller woensdag in een verklaring.

De afgelopen weken werd de roep om een speciale aanklager steeds groter. Zeker nadat FBI-hoofd James Comey ruim een week geleden plotseling door president Trump werd ontslagen, lijken steeds minder Amerikanen vertrouwen te hebben in de Amerikaanse democratie. De roep om een speciale commissie kwam zowel uit Democratische als Republikeinse hoek.

De Amerikaanse staatssecretaris van Justitie, Rod Rosenstein, ging woensdag eindelijk overstag. In een schriftelijke verklaring zei hij dat de VS het aan zijn burgers verplicht zijn een speciale aanklager aan te stellen, 'zodat de burgers volledig vertrouwen kunnen hebben in de uitkomst van het onderzoek'.

Trump vol vertrouwen
President Trump zegt het volste vertrouwen te hebben in de goede afloop. 'Een grondig onderzoek zal enkel bevestigen wat we al weten - dat er geen enkele inmenging is geweest in mijn campagne van welke buitenlandse entiteit dan ook', zo zei hij in een officiële verklaring.

Robert Mueller was ruim tien jaar lang de baas van de FBI. Hij werd enkele dagen voor de aanslagen van 11 september 2001 ingezworen en bleef tot 2013 directeur van de federale recherche. Hij werd opgevolgd door de onlangs ontslagen Comey.

De aanstelling van Mueller kan rekenen op steun van de Democraten, die na het ontslag van Comey vreesden dat het onderzoek zou verwateren. 'Dit is precies de juiste man voor deze klus', liet de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, weten.