Volledig scherm
© Twitter

Speciale editie Charlie Hebdo met god als moordenaar op cover

Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo brengt woensdag, precies een jaar na de bloedige aanslag op het kantoor waarbij 12 mensen omkwamen, een speciale editie uit. Op de voorpagina staat een god afgebeeld met een baard, die een kalasjnikov vast heeft en bebloede kleren draagt, met daarboven de titel: Een jaar later is de moordenaar nog steeds vrij.

Volledig scherm
Hoofdredacteur Riss (Laurent Sourisseau) © epa

Er worden een miljoen exemplaren gedrukt van het nummer, waarvan er tienduizenden bedoeld zijn voor het buitenland. In het blad staan onder meer tekeningen van de vermoorde tekenaars Cabu, Wolinski, Charb, Tignous, Honoré, en van gastillustratoren, zoals de Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin, actrices Isabelle Adjani, Charlotte Gainsbourg en Juliette Binoche, auteurs Élisabeth Badinter, Taslima Nasreen en Russell Banks, en de muzikant Ibrahim Maalouf.

Spot met religie
Hoofdredacteur Riss (Laurent Sourisseau), die zwaargewond raakte bij de aanslag, schreef een hoofdredactioneel stuk waarin hij het secularisme verdedigt en de fanatici die werden gebrainwasht door de Koran en de extremisten uit de andere religies veroordeelt. Zij hebben Charlie Hebdo willen vermoorden omdat de krant 'durfde de spot te drijven met religie'. 'De overtuigingen van de atheïsten en de seculieren kunnen echter nog meer bergen verzetten dan het geloof van de gelovigen', schrijft hij.

Een week na de aanslag bracht Charlie Hebdo een 'nummer van de overlevenden' uit, waarvan wereldwijd 7,5 miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Vandaag de dag worden in de winkel wekelijks zo'n 100.000 exemplaren van het blad verkocht, waarvan 10.000 in het buitenland. Daarbij komen nog eens 183.000 abonnementen. Voor de aanslag werden wekelijks slechts 30.000 stuks verkocht.

  1. Nederlandse toerist Yorian (30) al weken spoorloos verdwenen in Zwitserland

    Nederland­se toerist Yorian (30) al weken spoorloos verdwenen in Zwitser­land

    Er zijn grote zorgen over het lot van een Nederlandse toerist die al een paar weken vermist wordt in Zwitserland. De 30-jarige Yorian Kooiman uit Rotterdam was op wandelvakantie in de omgeving van bergpas Rigi Scheidegg, maar laat sinds vrijdag 6 september helemaal niets meer van zich horen. Familie en vrienden maken zich ernstig zorgen en vrezen dat hem iets ernstigs is overkomen. ,,Zijn leven is mogelijk in gevaar.”