Volledig scherm
Theo Hayez. © VTM

Speurhonden ingezet bij zoektocht naar in Australië vermiste Belgische backpacker

Honden die menselijke resten kunnen ruiken en opsporen zijn naar het noorden van New South Wales in Australië gebracht om te zoeken naar de vermiste Belgische backpacker Theo Hayez. De 18-jarige Hayez verdween eind mei in Byron Bay, een populaire strandplaats aan de Australische oostkust. Ondanks intensieve zoektochten is er nog altijd geen spoor van de jongen teruggevonden.

Hayez werd voor het laatst gezien op 31 mei toen hij alcoholhoudende drank kocht in The Northern Bottle Shop in Byron Bay. Later was op camerabeelden te zien hoe hij in hetzelfde stadje de bar Cheeky Monkey’s verliet. Pas op zes juni werd hij als vermist opgegeven toen zijn bezittingen onaangeraakt in zijn hostelkamer werden gevonden.

Vrijwilligers en de Australische politie organiseerden intensieve zoekacties, maar die leidden voorlopig nog niet tot resultaat. Drie Belgische agenten waren begin juli ook in Australië om hun collega’s bij te staan in het nog altijd lopende onderzoek naar de verdwijning. Vrijwilligers blijven ook fysieke zoekacties doen.

Deze vrijwilligers zouden nu twee speurhonden die opgeleid zijn om menselijke resten op te sporen naar Byron Bay gehaald hebben. Dat melden verschillende Australische media. De honden komen van de vrijwilligersorganisatie Search Dogs Sydney. ,,We hebben al zoveel bushland als vrijwilligers doorzocht, maar er zijn sommige zeer moeilijk begaanbare stukken waar het ofwel te steil is ofwel te dichtbegroeid. De honden komen dan goed van pas om die stukken waar wij niet konden komen te doen’’, zegt vrijwilliger Sheri D’Rosario. 

Wanhopige achterblijvers

,,Daarnaast kunnen de honden op een dag ongeveer evenveel afstand afleggen als drie of vier vrijwilligers bij elkaar’’, vult Chris D’Arcy van Search Dogs Sydney aan. Volgens de man zijn zijn honden de afgelopen jaren ingezet bij zeker elf verdwijningen, maar kenden ze tot nog toe nog geen enkel ‘succes’. ,,Maar we vragen niets voor onze diensten’’, zegt D’Arcy. ,,De meeste mensen die bij ons aankloppen zijn wanhopig. Wanneer er steeds minder sporen overblijven en het politie-onderzoek vastloopt, zijn ze ten einde raad. Dan beginnen ze vaak aan hun eigen zoektochten, maar dat kan gevaarlijk zijn.’’

Ten tijde van zijn verdwijning was Hayez zo’n acht maanden in Australië en stond hij op het punt om weer naar België te vertrekken. Hij had rondgereisd in Tasmanië, Alice Springs en Cairns voor hij naar Queensland en New South Wales reisde, waar hij uiteindelijk verdween.

Volledig scherm
Byron Bay, waar Theo Hayez verdween, ligt in het uiterste oosten van Australië. © Maps4news
 1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  CORONAVIRUS

  Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.