Volledig scherm
Marc Dutroux. © Belga

Spijtbrief Dutroux valt compleet verkeerd bij ouders slachtoffers

De 'verzoeningsbrief' die Marc Dutroux deze week stuurt naar de nabestaanden van zijn slachtoffers, valt in verkeerde aarde. ,,Wij blijven maar gepest worden", reageert Carine Russo, de moeder van de omgekomen Mélissa. 

,,Ik ben de wanhoop nabij", zegt ze in een interview met dagblad Le Soir. ,,We proberen al jaren om toch iet of wat een normaal leven te leiden. Maar die Bruno Dayez (de advocaat van Dutroux; red.) vindt altijd wel iets nieuws uit om ons opnieuw verdriet te bezorgen. Ik noem dat pestgedrag. Wij, de slachtoffers en nabestaanden, worden door hem gebruikt om schot in zijn zaak te krijgen. We willen wel verder met ons leven, maar dan moeten ze stoppen met zout in de open wond te strooien."

Volledig scherm
Carine Russo. © BELGA

Marc Dutroux wil naar verluidt antwoord geven op vragen die de families nog hebben en wil zijn excuses aanbieden. Zijn advocaat spreek over een 'vredelievende stap'. ,,In plaats van met elkaar om te gaan als kat en hond openen we de deur. Niemand heeft iets te verliezen."

,,Kat en hond?!", reageert Russo. ,,Denkt hij misschien dat hij een leraar is die twee kinderen op de speelplaats met elkaar moet verzoenen? Wij zijn hier de voorbije jaren heel duidelijk over geweest. Wij willen geen enkel contact met de cliënt van deze advocaat. Als de brief in mijn bus valt, zal ik die niet lezen. Ik zie niet in wat ik daar zou kunnen aan hebben."

Paul Marchal, de vader van de omgekomen An, is wel van plan om de brief te lezen. Zij het met weerzin. ,,Iedereen wil nu precies weten hoe ik ga reageren", aldus de schooldirecteur. ,,Wel, ik begrijp het niet. Na 23 jaar heeft Dutroux plots zin om mij een brief te schrijven?"

Volledig scherm
Paul Marchal, de vader van An (archieffoto)

Natuurlijk beseft hij maar al te goed dat er méér achter zit. ,,Zijn advocaat is een strategie aan het uitwerken, zoals iedere raadsman zou doen. In dat stappenplan past spijt betuigen of verontschuldigingen aanbieden. Dat wordt als verzachtende omstandigheid in rekening gebracht, en daar hoopt Dutroux na al die jaren blijkbaar nog op."

Vier voorwaarden
Het plan van Dayez blijft om Dutroux tegen 2021 vrij te krijgen. De zware misdadiger zal dan 25 jaar vastzitten. De brief is daarin een belangrijke stap. ,,Elke voorwaardelijke invrijheidstelling moet voldoen aan vier voorwaarden", zegt Dayez. ,,Gevangenen moeten voldoende gestraft zijn, bewijs geven van verandering, geen sociaal gevaar vormen en gereclasseerd kunnen worden. We zitten nu aan de tweede etappe."

Dayez heeft in het verleden al meermaals de detentie-omstandigheden van Dutroux aangeklaagd. Bovendien vindt de advocaat dat niemand langer dan 25 jaar in de cel zou mogen zitten. ,,Een kwarteeuw afgezonderd in een ruimte van negen vierkante meter. Dat lijkt op marteling of foltering", zei hij in februari nog tegen tv-programma VTM Nieuws.

In april zei Dayez dat Dutroux 'als een wild beest' wordt behandeld. De moordenaar verblijft in de gevangenis van Nijvel en leeft daar in 'zo goed als volledig isolement'. Dayez heeft de gevangenisdirectie al verschillende malen gevraagd om het regime van Dutroux te versoepelen.

 1. Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Overwin­ning voor ouders doodgere­den tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

  Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.
 1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
 2. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.