Volledig scherm
Speelgoedpop Cayla. © -

Spionpop opnieuw onder vuur: Duitse ouders opgeroepen om pop te vernielen

De speelgoedpop Cayla ligt opnieuw onder vuur. De Duitse waakhond Bundesnetzagentur heeft ouders in het land opgeroepen om de speelgoedpop Cayla te vernielen, schrijft de BBC. De pop bevat slimme apparatuur die gehackt kan worden, waardoor er persoonlijke gegevens afhandig kunnen worden gemaakt. Cayla werd ook in Nederland verkocht, maar in december uit de schappen gehaald.

Volgens onderzoekers kunnen hackers binnendringen op een onveilig bluetooth-apparaat in de pop. Daardoor kunnen ze naar het kind dat met Cayla speelt luisteren en de pop dingen laten zeggen. De pop vraagt bovendien om gevoelige persoonlijke informatie, waaronder de naam van het kind, de school, de naam van de ouders en de woonplaats. Kwaadwillenden kunnen deze informatie in handen krijgen als ze de pop hacken.

De maker van de Cayla, het Amerikaanse bedrijf Genesis Toys, heeft nog niet gereageerd op de waarschuwing uit Duitsland.

Waarschuwingen

In januari 2015 werd er voor het eerst gewaarschuwd voor dit probleem. De Noorse Consumentenbond deelde de waarschuwing in december vorig jaar, waarop ook de Nederlandse Consumentenbond het bericht naar buiten bracht. Volgens experts is het probleem echter nog niet opgelost. Amerikaanse en Europese Consumentenbonden hebben hier klachten over ingediend. 

In Duitsland gelden strengere wetten op het gebied van privacy en beveiliging dan in veel andere landen. Daar is het onder meer verboden om een product dat gebruikt kan worden om mensen te bespioneren te verkopen of te hebben. Wordt die wet overtreden, dan wordt een gevangenisstraf van maximaal twee jaar geriskeerd.

In Nederland werd vlak na de waarschuwing duidelijk dat moederbedrijf Blokker de pop uit de schappen haalde bij Bart Smit en de Intertoys. Hoeveel van de poppen er verkocht zijn is onbekend.