Volledig scherm
Een moeder en dochter lopen voor het presidentiële paleis langs tijdens de viering van de 32e verjaardag van de onafhankelijkheid van Suriname. © anp

Srefidensi Dey: Surinamers vieren verjaardag republiek

Vandaag viert Suriname 39 jaar onafhankelijkheid van Nederland, 'Srefidensi Dey'. Nederlanders van Surinaamse komaf en Surinamers herdenken ieder op hun eigen manier deze nationale feestdag. Onder anderen BN'ers Sylvana Simons, Roué Verveer en Murth Mossel twitteren over hun gevoelens bij de viering.

Roué Verveer feliciteert iedereen die een binding heeft met het land: ,,Ik feliciteer de gehele Surinaamse bevolking over de hele wereld met de 39ste verjaardag van de Republiek Suriname."

Daarnaast draagt hij vandaag een t-shirt met het nummer 39 erop gedrukt in de vlagkleuren van de Zuid-Amerikaanse staat. ,,Zie je die 39 op m'n T-shirt? Zo oud is Suriname geworden vandaag. Hiepiepiepiep!!''

Nederlandse overheersing
Sylvana Simons kijkt met heel andere ogen naar 'Srefidensi Dey': ,,Vandaag viert Suriname 39 jaar bevrijding van de kolonist. 39 jaar... Pas...''. Refererend aan de voormalige Nederlandse kolonie. Deze overheersing door Nederland duurde bijna drie eeuwen.

Cabaretier Murth Mossel wenst met een foto van de Surinaamse vlag: ,,Alle Surinamers wereldwijd 'Wan Switi Srefidensi Dey!!!' #39'' Net als tijdens de Nederlandse Koningsdag deelt de Surinaamse staat ook lintjes uit om mensen te decoreren. 122 Surinamers viel deze eer ten deel.