Staatsgreep in Myanmar, leider Aung San Suu Kyi opgepakt door het leger
Aung San Suu Kyi, de regeringsleider van Myanmar, is in de nacht van zondag op maandag opgepakt door het leger. Dat meldde een woordvoerder van haar partij de Nationale Liga voor Democratie (NLD). Het leger heeft inmiddels op televisie bevestigd dat er een staatsgreep is gepleegd.
Delen per e-mail
De militairen hebben de macht in het land overgedragen aan opperbevelhebber Min Aung Hlaing. Verder is de noodtoestand uitgeroepen die een jaar lang van kracht zal zijn. Ook andere prominente leden van de NLD zijn gearresteerd. Persbureau Reuters en een correspondent van de BBC melden dat tientallen soldaten zich op straat bevinden, onder meer bij het stadhuis in de stad Yangon (ook bekend als Rangoon).
Volgens partijwoordvoerder Myo Nyunt is Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won, in de vroege ochtend ‘meegenomen’. Ook president Win Myint zou vastzitten.
De NLD riep de bevolking op de staatsgreep niet te accepteren en er vooral tegen te protesteren. ,,De acties van het leger maken van het land opnieuw een dictatuur”, aldus de partij in een verklaring namens Suu Kyi. ,,Ik spoor mensen aan dit niet de accepteren en met hun hele hart te protesteren tegen de staatsgreep.”
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Vermeende fraude
De afgelopen dagen liep de spanning tussen de regering en het leger van Myanmar op in de nasleep van de verkiezingen. Volgens het leger vond bij de verkiezingen, afgelopen november, grootscheepse fraude plaats. Hierdoor werd al gevreesd voor een staatsgreep.
De verkiezingen werden met een overweldigende meerderheid gewonnen door de partij van de omstreden Aung San Suu Kyi. Legerwoordvoerder generaal-majoor Zaw Min Tun zei dinsdag dat de verkiezingen ‘noch vrij noch eerlijk’ waren verlopen. Hij claimde dat er ten minste 8,6 miljoen gevallen van fraude waren geregistreerd, zoals stemmen van duizenden honderdjarigen en minderjarige kiezers.
Ook verscheidene mensenrechtenorganisaties trokken de legitimiteit van de verkiezingen in twijfel. In gebieden waar etnische partijen een goede kans hadden om te winnen, werden verkiezingen afgelast om ‘veiligheidsredenen’. De 600.000 Rohingya, aan wie het Myanmarese staatsburgerschap wordt ontzegd, mochten niet stemmen. Ondanks de kritiek is Suu Kyi in eigen land onverminderd populair.
Internationale zorgen
Australië en de Verenigde Staten hebben de onmiddellijke vrijlating van de politieke gevangenen geëist. Australië zei erg bezorgd te zijn over de situatie. ,,We roepen het leger op de wet te volgen, geschillen op een wettige manier op te lossen en iedereen die onrechtmatig is opgepakt onmiddellijk vrij te laten” zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne.
De Amerikaanse regering zei actie te zullen ondernemen als de arrestanten niet vrij worden gelaten, zo staat in een verklaring van het Witte Huis. De woordvoerder van VN-topman António Guterres noemde de ontwikkelingen een ‘grote klap voor de democratische hervormingen’ in het land.
Het grote buurland China sprak de hoop uit dat de partijen in Myanmar er onderling uitkomen, zodat de ‘politieke en sociale stabiliteit’ beschermd kunnen worden. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat het probeert een beter beeld te krijgen van de situatie.
Ook andere landen in de regio volgen de situatie in Myanmar op de voet. Singapore en India lieten weten zich grote zorgen te maken. ,,We vinden dat vastgehouden moeten worden aan de rechtsstaat en het democratische proces”, meldde het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken. Maleisië riep op tot een vreedzame oplossing voor het conflict.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Suu Kyi mag Nobelprijs ondanks kritiek op rol tijdens geweld Myanmar houden
De Myanmarese leider Aung San Suu Kyi hoeft niet te vrezen dat ze haar Nobelprijs voor de Vrede moet inleveren. -
Nobelprijswinnaar én regeringsleider verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide
De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Gambia en Myanmar vandaag voor de tweede dag op rij tegenover elkaar staan, het beleid van haar land met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya hoogstpersoonlijk verdedigd. De beschuldigingen van Gambia aan het adres van Myanmar geven volgens haar een ‘volstrekt onvolledig en misleidend beeld’ van de situatie. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
'Regering Myanmar niet schuldig aan genocide op Rohingya'
De regering van Myanmar is niet schuldig aan genocide op Rohingya. Dat stelt een onderzoekscommissie die door de autoriteiten van het land zelf is aangesteld. De commissie stelt wel vast dat een aantal militairen buitensporig geweld hebben gebruikt en mensenrechten hebben geschonden, zoals het "doden van onschuldige dorpsbewoners en het vernielen van hun huizen”. -
PREMIUM
Onthullingen van minnares Boris Johnson: 'Hij kon zijn handen niet van me afhouden’
Een relatie met een maîtresse tijdens zijn periode als burgemeester van Londen achtervolgt de Britse premier Boris Johnson. Mogelijk bevoordeelde hij de Amerikaanse zakenvrouw onrechtmatig.
-
EU-commissaris: Vanaf eind juni met ‘Covid-pas’ op reis
Eind juni moet het Europese systeem met een ‘Covid-certificaat’ werken. Een proef met deze coronapas gaat volgens EU-commissaris Didier Reynders (Justitie) begin juni van start, zei hij in de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) van het Europees Parlement. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.