Volledig scherm
Premier Abiy Ahmed op archiefbeeld. © Thomson Reuters

Stafchef leger Ethiopië neergeschoten, couppoging verijdeld

In Ethiopië is de stafchef van het leger gewond geraakt nadat hij door kogels werd getroffen. Dat heeft premier Abiy Ahmed zondag gezegd. De premier verscheen in legeruniform op de nationale televisie om het nieuws te melden. Over de gezondheidstoestand van generaal Seare Mekonnen zei hij echter niets.

Eerder had de eerste minister nog gemeld dat er in de regio van Amhara, in het noordwesten van het land, een staatsgreep was afgewend. Ook hierover werden geen verdere details vrijgegeven.

De Amerikaanse ambassade in Addis Abeba vaardigde een veiligheidswaarschuwing uit. Op de website staat te lezen dat de ambassade op de hoogte is van ‘meldingen van geweld in en rond de stad Bahir Dar’. Er wordt opgeroepen om niet naar Bahir Dar en Amhara af te reizen. Wie zich al in het gebied bevindt, krijgt het advies niet naar buiten te gaan.

Sinds hij na twee jaar van onrust in Ethiopië in april 2018 aan de macht kwam, probeert premier Abiy Ahmed het land te democratiseren. Hij maakte ook werk van economische hervormingen, maar wordt regelmatig geconfronteerd met terugkerende spanningen.