Volledig scherm
De staking zorgt voor vertraging en gecancelde vluchten. © REUTERS

Staking op Brussels Airport zorgt voor vertragingen en geannuleerde vluchten

Het vliegverkeer boven België is om 13.00 uur hervat. Door een staking van de luchtverkeersleiding werd het luchtruim om 09.30 uur grotendeels afgesloten.  ,,Vertragingen en geannuleerde vluchten blijven gedurende de hele dag mogelijk."

Vele tientallen vluchten werden geannuleerd. Ook op de luchthaven van Charleroi zijn vluchten gecanceld of vertraagd. Luchtvaartmaatschappij KLM waarschuwde eerder ook voor overlast. Passagiers krijgen het advies contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Hen werd verzocht niet naar de luchthaven te komen. 

De afgelopen maand waren er vaker acties bij de luchtverkeersleiding vanwege de hoge werkdruk, maar vorige week werd een sociaal akkoord gesloten. De directie wilde de luchtverkeersleiders donderdag een toelichting geven. Ze konden tijdens pauzes langskomen zodat het werk door kon gaan. 

Toen bleek dat daar veel protest tegen was, annuleerde de directie de ontmoetingen waarop de verkeersleiders op hun beurt het werk neerlegden. De acties worden beschouwd als wilde stakingen, aldus Skeyes, zoals de luchtverkeersleiding heet.

Volgens Brussel Airlines, een belangrijke speler op de nationale luchthaven in Zaventem, is de schade van alle werkonderbrekingen opgelopen tot meer dan 4 miljoen euro. De maatschappij stelt Skeyes aansprakelijk en overweegt naar de rechter te stappen.

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.