Het kamp Moria voor vluchtelingen en migranten op het Griekse eiland Lesbos waar nu een eerste geval van besmetting met het coronaviris is vastgesteld
Volledig scherm
PREMIUM
Het kamp Moria voor vluchtelingen en migranten op het Griekse eiland Lesbos waar nu een eerste geval van besmetting met het coronaviris is vastgesteld © Reuters

Stampvol vluchtelingenkamp Lesbos kansloos bij besmetting coronavirus

interviewEen Griekse bewoonster van het Griekse eiland Lesbos blijkt besmet met het coronavirus. De 35-jarige vrouw woont op hetzelfde eiland als waar ook het grote vluchtelingenkamp Moria is gevestigd. Daar zijn momenteel 22.000 mensen samengepakt in vaak abominabele omstandigheden. Ideaal voor een zeer besmettelijk virus als COVID-19, vrezen hulporganisaties.

De zieke Griekse zit inmiddels in thuisquarantaine en het gaat naar omstandigheden redelijk goed met haar, weet tropenarts Marit van Lenthe, bestuursvoorzitter van Artsen zonder Grenzen (AzG). Bij hulpverleners is het nieuws van de besmetting op Lesbos hard aangekomen.

,,Virussen en bacteriën voelen zich prima thuis in een overbevolkt vluchtelingenkamp waar 250 mensen het met één douchegelegenheid moeten doen. Ziektes verspreiden zich daar makkelijk. Bovendien is het er koud. Stel je voor dat je hier nu in Nederland in een tent op een drassige grond zou kamperen. Het is daar niet anders. Als wij die mensen niet snel fatsoenlijke leef- en woonomstandigheden bieden, gaat het mis”, waarschuwt Van Lenthe.

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.