De nieuwe beker heeft een deksel met een mondstuk. Een rietje is dus niet meer nodig.
Volledig scherm
De nieuwe beker heeft een deksel met een mondstuk. Een rietje is dus niet meer nodig. © Starbucks

Starbucks doet plastic rietjes in de ban

Vanaf 2020 zal Starbucks geen plastic rietje meer in je koude drankje prikken. Dat liet de koffiegigant zelf weten. Wereldwijd gebruikt het bedrijf zo’n miljard rietjes per jaar.

De koffieketen trekt anderhalf jaar uit voor de overgang. De deksels waar nu nog een los rietje in past, ,worden vervangen door deksels met een mondstuk. Het enige drankje dat nog wel met een rietje zal worden geserveerd is de frappuccino.  Deze krijgt in rietje van ofwel papier, of speciaal plastic dat recyclebaar is. De nieuwe deksels kunnen ook gerecycled worden, zegt Starbucks.

Plastic rietjes zijn slecht voor het milieu: hoewel ze vaak van het soort plastic zijn gemaakt dat kan worden gerecycled, gebeurt dat vaak niet omdat ze te klein zijn. Zo komen de rietjes overal terecht: afvalbergen, rivieren, oceanen en langs de kant van de weg. Het afbreken van zo'n rietje in de natuur duurt zo'n 200 jaar. Meerdere bedrijven hebben aangekondigd hun gebruik van plastic verpakkingen te willen terugdringen. Onder hen is ook McDonalds.

Starbucks heeft wereldwijd meer dan 28.000 vestigingen.