Volledig scherm
Een islamitische vlag wappert bij een checkpoint in Aleppo © ap

Steeds meer geweld tussen gematigde en extremistische rebellen Syrië

Er wordt steeds meer gevochten tussen gematigde Syrische rebellen extremistische facties, die gelieerd zijn aan al-Qaeda. Deze week werd een belangrijke commandant van het Vrije Syrische leger (FSA) vermoord, en is er in Aleppo hevig gestreden om een belangrijk checkpoint in de stad.

Er zijn veel verschillende groeperingen actief in Syrië en ze willen allemaal het regime van president Bashar al-Assad omver werpen. Het lukt hen echter niet om gezamenlijk één front te vormen. Zeker tussen de gematigde Syriërs en islamitische extremisten, lopen de spanningen steeds hoger op.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat is gebaseerd in Londen, gaan de gevechten in Aleppo om een strategisch checkpoint.  Het is de enige doorgang tussen districten in het oosten van de stad, die in handen zijn van de rebellen, en de districten waar de Syrische regering het nog voor het zeggen heeft.

Volledig scherm
Een jongen verkoopt in Aleppo traditioneel brood om na zonsondergang het vasten mee te breken © reuters

Voedsel
Extremistische militanten zouden het checkpoint eerder deze week hebben veroverd, en enkele dagen hebben gesloten. Daardoor zou er geen voedsel meer naar de wijken zijn gekomen die de rebellen in handen hebben. Dit zou weer tot protesten hebben geleid van bewoners die hieronder leden aan het begin van de ramadan.

Er is in de wijken flink gevochten maar de extremisten zouden zich daar nu uit hebben teruggetrokken. Het is onduidelijk wie het checkpoint op dit moment in handen heeft.  

'Oorlogsverklaring'
Eerder deze week werd een van de belangrijkste commandanten van het FSA, Kamal Hamami, gedood door de radicale groepering de Islamitische Staat van Irak en de Levant toen hij met deze factie overleg voerde over de verdere strategie. Binnen de FSA wordt de moord gezien als een 'oorlogsverklaring', zo klonk het vrijdag. De FSA wil dat de daders van de moord worden overgeleverd, aldus een woordvoerder van het leger.

Er zijn meerdere conflicten geweest. Er is met name gevochten langs de grens met Turkije en om andere strategische locaties zoals waterbronnen, tankstations en bakkerijen. Onlangs onthoofdden islamisten een FSA-lid in de provincie Idlib.