Volledig scherm
© Politie Woerden

Steeds meer protest tegen vluchtelingen

De mogelijke komst van vluchtelingen in deze regio leidt tot steeds meer protest. Actievoerders lieten dit weekeinde in Montfoort en Woerden leuzen en spandoeken achter met teksten die tegen vluchtelingen zijn gericht.

Quote

Mogelijkhe­den buiten het ophangen van doeken om worden besproken

Actiegroep Ons Montfoort Vluchtelingenvrij

Op de ramen van station Woerden waren zaterdag geverfde teksten te lezen als 'Oprotten naar eigen land' en 'Geen Vluchtelingen'. Volgens burgemeester Victor Molkenboer veranderen deze protesten niets aan het voornemen om vluchtelingen in Woerden op te vangen. ,,Dit soort uitingen zijn een vorm van onmacht en angst van individuen en niet exemplarisch voor Woerden."

Molkenboer, die de teksten meteen liet weghalen, geeft wel aan dat het protest hem doet beseffen dat goed communiceren over de komst van vluchtelingen belangrijk is.

Eigen Volk Eerst
Ook de actiegroep Ons Montfoort Vluchtelingenvrij deed dit weekeinde weer van zich spreken. Nadat de groep vorig weekeinde al spandoeken in het stadspark had opgehangen, was het dit weekend raak op vier plekken. Teksten als 'Eigen Volk Eerst' en 'Stop de islam' werden opgehangen op plaatsen waar veel mensen komen, zoals het tuincentrum langs de provinciale weg en bij supermarkt EM-TE. Op een van de spandoeken was te lezen 'Van Eijk, Rot op', verwijzend naar de interim-burgemeester van de IJsselstad.

De actiegroep laat in een persbericht weten met Van Eijk in gesprek te willen maar hiervoor de gelegenheid niet te krijgen. ,,Nadat een datum werd afgesproken met de medewerker van de burgemeester, is dit gecanceld. Zelfs met het voorstel om ons van tevoren voor te stellen. De burgemeester laat alleen zijn goodwill op tv zien."

Meer protesten
De actiegroep kondigt meer protesten aan. ,,Mogelijkheden buiten het ophangen van doeken om worden besproken." De acties zullen doorgaan tot definitief is besloten geen vluchtelingen op te vangen.

De politie Woerden heeft twee spandoeken weggehaald en doet via Twitter een oproep aan getuigen.

Volg AD Groene Hart ook op Facebook

  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.