Volledig scherm
Jho Low geeft topmodel Gigi Hadid een handje. © Getty Images for Gabrielle's Angel Foundation

Steenrijke rokkenjager van aardbodem verdwenen na miljoenenfraude

De autoriteiten in Maleisië hebben de jacht geopend op een van de bekendste miljardairs van het land. Low Taek Jho, normaal gesproken vooral in het nieuws vanwege zijn weelderige feestjes met sterren, zou het brein zijn achter miljoenenfraude met een staatsfonds. En nu is hij in geen velden of wegen te bekennen.

Wie is deze man?

Volledig scherm
Miranda Kerr. © EPA

Low Taek Jho (36), meestal Jho Low genoemd, is een Maleisische investeerder in onder meer vastgoed. Maar hij steekt zijn geld het liefst in mooie vrouwen, zo lijkt het. De 'party boy', zoals Amerikaanse media hem vaak noemen, haalde het wereldnieuws toen hij dansend met Paris Hilton werd gekiekt op Saint Tropez. Haar 'spontane' gezelschap had hem naar verluidt echter wel een miljoen dollar gekost.

Om indruk te maken op topmodel Miranda Kerr ging hij nog verder: hij schonk haar voor zo'n acht miljoen dollar aan juwelen. Haar liefde bleek echter niet te koop, want na een paar dates ging Kerr er met een andere man vandoor. Ook bij de Taiwanese popster Elva Hsiao hadden zijn financiële avances weinig effect. Jho Low zou miljoenen hebben uitgegeven om haar op een super-de-luxe feest ten huwelijk te vragen, waarna zij benadrukte vooral vrienden te willen zijn. Daarop liet hij overigens weten dat het allemaal ook heel vriendschappelijk was bedoeld.

Wat heeft hij precies gedaan?

Niks verkeerds, vindt hij zelf. Maar daar denken de Maleisische autoriteiten anders over: hij zou het brein zijn achter een van de grootste fraudeschandalen in het land ooit.

Dat ging als volgt. Jho Low is goed bevriend met Najib Razak, die de afgelopen negen jaar de premier was van Maleisië. Vlak na zijn aantreden in 2009 richtte de premier een investeringsfonds op, bedoeld om de economie van het land een boost te geven. Door de jaren heen zou hij echter honderden miljoenen dollars in eigen zak hebben gestoken. Ook Jho Low, die af en toe als adviseur optrad voor het fonds, profiteerde mee.

Via allerlei slinkse constructies sluisde hij geld weg, waarmee hij onder meer peperdure schilderijen van Monet en Van Gogh kocht. Dat deed hij samen met Riza Aziz, de schoonzoon van de premier. Met hem kocht hij bijvoorbeeld ook de rechten van de hitfilm The Wolf Of Wall Street. De kostbare sieraden voor model Miranda Kerr bekostigde hij overigens óók met het gestolen geld.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Jho Low met The Wolf Of Wall Street-acteur Leonardo DiCaprio. © Getty Images

En nu?

Nu willen de autoriteiten Jho Low en zijn familie eens goed aan de tand voelen. Net als de premier overigens. En dat kan nu eindelijk. Toen hij aan de macht was, saboteerde de minister-president het onderzoek naar zijn vermeende diefstal. Hij werd dan ook vrijgesproken. Maar nu is hij niet meer aan de macht: hij verloor onlangs de verkiezingen van zijn 92-jarige rivaal Mahathir Mohamad.

Het schandaal was daarvoor de belangrijkste reden: de bevolking was het zat. Die zag de afgelopen jaren immers hoe hij van gestolen geld een jacht, riante villa's en dure sieraden en tassen voor zijn vrouw kocht. Na zijn nederlaag wilden de premier en zijn vrouw de benen nemen, maar ze mogen het land niet uit.

Dan heeft Jho Low het beter bekeken. De overheid heeft geen idee waar hij uithangt. De rijkaard werd onlangs nog wel gespot in het Thaise Phuket, schreef de Wall Street Journal. Daar maakte hij, na de verkiezingen die zijn vriend had verloren, een opvallend ingetogen indruk. Dat was de afgelopen tijd wel anders: hoewel het onderzoek hem al een tijdje boven het hoofd hing, feestte hij er nog lustig op los.