Volledig scherm
Warren Buffett. © AP

Steenrijke Warren Buffett doneert 3 miljard aan goede doelen

De Amerikaanse miljardair Warren Buffett heeft maandag 3,17 miljard dollar (2,78 miljard euro) overgemaakt aan de liefdadigheidsstichting van collega-miljardair Bill Gates en zijn vrouw Melinda en aan vier andere stichtingen van familieleden. 

Buffett, die zijn vermogen vergaarde met beleggen, betaalde de schenking in 18,6 miljoen aandelen in zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway. Buffett zegde in 2006 toe aanzienlijke sommen aan goede doelen over zullen maken. Sindsdien schonk hij 27,54 miljard dollar aan alle vijf de stichtingen. Daarvan ging 21,9 miljard naar de Bill & Melinda Gates Foundation.

Bill Gates is met een geschat vermogen van bijna 90 miljard dollar 's werelds rijkste man. Sinds hij zich in 2000 terugtrok bij Microsoft houdt hij zich bezig met liefdadigheid. 

Buffett, inmiddels 86, heeft een geschat vermogen van 76,3 miljard dollar. Hij staat bekend om zijn zuinigheid: in een documentaire van betaalzender HBO is te zien dat hij ondanks zijn enorme vermogen al 54 jaar lang iedere ochtend ontbijt haalt bij McDonalds en daar nooit meer dan drie euro aan uitgeeft.