Steker Manchester beschouwd als terreurverdachte: ‘Hij wilde zoveel mogelijk mensen pakken’

Update/videoDe Britse politie ziet de 41-jarige man die vandaag in het Arndale-winkelcentrum in Manchester meerdere mensen verwondde met een mes als terreurverdachte. Zeker drie personen raakten omstreeks 12.15 uur (Nederlandse tijd) het slachtoffer van de steekpartij en moesten aan hun verwondingen worden behandeld. Premier Boris Johnson zegt geschokt te zijn door het incident.

Een 19-jarige vrouw is met steekwonden naar het ziekenhuis gebracht, evenals een andere vrouw van wie de leeftijd niet bekend is. De toestand van beiden is stabiel, aldus de politie. Ook een 50-jarige man is met steekwonden naar het ziekenhuis gebracht.

Een vierde slachtoffer, een vrouw van in de 40, hoefde niet naar het ziekenhuis. Zij bleek niet gestoken, stelden de hulpdiensten vast. Eerder was melding gemaakt van vijf gewonden, maar dat klopt niet, aldus de politie van Manchester.

Volledig scherm
Beelden van de aanhouding van de man gaan rond op Twitter. © Twitter

Het tramverkeer in de nabije omgeving werd stilgelegd en omstanders werd gevraagd het winkelcentrum te mijden. Verslaggever Geert Langendorff meldde vanuit Manchester via Twitter dat ambulances, helikopters, politie en brandweerwagens aanwezig waren in de buurt van het winkelcentrum.

Op de grond gedrukt


Manchester Evening News heeft een video die buiten het winkelcentrum is opgenomen. Andere Britse media toonden dezelfde beelden via Twitter. Daarop is te zien hoe twee agenten een man in bedwang houden. Een agent heeft zojuist zijn taser gebruikt, de andere agent houdt de man met zijn knie op de grond gedrukt.

De man op de grond draagt een jas met capuchon en een muts op zijn hoofd. De man werd aangehouden en meegenomen voor verhoor. Het gaat om een 41-jarige man, een Brit, woonachtig in Manchester. Later vandaag volgt een onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van de man. 

De politie sluit niet uit dat de dader een terroristisch motief had. Hij wordt als zodanig behandeld. ,,Gezien de locatie van de aanval en de aard ervan, leidt de antiterrorisme-eenheid het onderzoek.” Op straat is de onrust voelbaar en wordt druk met familieleden en vrienden gebeld. De aanval wordt vergeleken met die in 2017.

Greater Manchester Police on Twitter

Police are currently responding to an incident at the Arndale Centre in #Manchester City Centre. More details will follow shortly.

In Manchester kwamen in mei van dat jaar 22 mensen om tijdens een concert van Ariane Grande. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in de Manchester Arena, niet ver van het winkelcentrum Arndale. Het was in Groot-Brittannië de meest dodelijke aanslag in jaren. Ook 120 mensen raakten toen gewond.

Tranen

News_Executive on Twitter

BREAKING: 4 people stabbed at the Arndale shopping centre in central Manchester, assailant has been arrested by police, motive unknown at this time. (Credit @JohnGre07881147 ) https://t.co/iMVXK4Lbeu

Freddie Houlder (22) vertelt aan Manchester Evening News over de chaos tijdens het incident. ,,Ik was in een winkel op slechts tien meter van de plek waar iemand is neergestoken. Er kwam een vrouw naar binnen rennen, ze was geraakt met een mes, maar had het geluk een dikke jas aan te hebben. De deuren van de winkel gingen dicht en vijftien minuten later werden we geëvacueerd. Rond de gewonden had de politie gordijnen opgetrokken. Buiten was die man aangehouden. Hij was rennend door het winkelcentrum gegaan en wilde zoveel mogelijk mensen te pakken krijgen.’’

Danny Blockley werkt in een van de kantoren boven het winkelcentrum. Hij en zijn collega's zijn door de politie opgeroepen binnen te blijven. ,,Er werken hier honderden mensen zoals wij in de kantoren boven het centrum. We weten vrij weinig op dit moment. Waarschijnlijk denken ze dat we hier veilig zijn. We mogen het winkelcentrum niet in. Er heerst hier veel verwarring en paniek’’, zegt Blockley tegen Manchester Evening News.

Gewonden

Dave Hardy on Twitter

All going off in #Manchester in the Arndale 😳😳😳 https://t.co/3LXB9u821q

Volledig scherm
Beelden van de aanhouding van de man gaan rond op Twitter. © Twitter
  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.