Volledig scherm
Eén van de krakers komt 'thuis'. © Jeffrey Dujardin

Stel treft groep krakers aan in huis na weekendje weg

Na een weekendje weg kwamen de Belgisch Erik en Linda (59) afgelopen maandagavond voor een onaangename verrassing te staan. Het huurhuis van Linda in Gent was namelijk in hun afwezigheid gekraakt door Romazigeuners. Zij kon daardoor haar eigen woning niet meer binnen, en dat een dag voordat  ze onder het mes zou gaan.

Quote

Ongeloof, ik kan het niet anders formuleren

Erik

,,Het was eigenlijk de ideale voorbereiding op haar operatie. Een leuk weekendje in Oostende: rust, eten en plezier maken. Om daarna dan richting huis te gaan en een goede nachtrust te hebben voor de chirurgische ingreep aan haar elleboog de dag erna”, zegt Erik. ,,Maar onze thuiskomst kende een onverwachte wending. De deur stond op een kier. Ik duwde hem open en zag dat er dertien personen in het huis van Linda binnen stonden. Je weet niet wat je ziet. Mijn vrouw woont en leeft daar. Ongeloof, ik kan het niet anders formuleren.”

Vier uur lang hebben ze daar gestaan, van 22 u tot 2 uur ’s nachts, machteloos. De politie kon niks doen. Uiteindelijk zijn Erik en Linda onder politiebegeleiding wel hun meest kostbare zaken gaan halen, maar daar bleef het bij. ,,Mijn muziekinstallatie was al verdwenen, wie weet wat er verder nog verdwijnt of wat de toekomst brengt. We hebben geen poot om op te staan”, aldus Erik. ,,De krakers wisten heel goed hoe ze te werk moesten gaan. Ze hebben een schuifslot geïnstalleerd op de deur, zodat ze van binnen naar buiten kunnen, maar niemand zomaar binnen kan. Niemand kan ze raken. Dat is toch ongelofelijk?“

Overstuur

De operatie van Linda verliep dinsdagochtend voorspoedig, maar ze was totaal overstuur. ,,Na zoiets voel je je niet meer veilig.” zegt Erik. ,,We gingen nieuwe meubels neerzetten in haar huisje, we hadden mooie plannen. Nu zal Linda bij mij intrekken voor de komende drie weken en we zien wel wat de toekomst brengt.”

Voor de eigenaar van het pand is het de zoveelste keer dat ze een procedure moet opstarten. ,,Het is al de derde keer nu dat ik advocaten moet inschakelen om krakers buiten te krijgen”, zegt Karin. ,,De eerste keer was in 2014, bij een ander pand van ons enkele huizen verder. Toen hebben ze letterlijk heel het huis leeggehaald, deuren waren eruit gehaald, er bleef niks over van het oorspronkelijke huis."

Dichtgemetseld

Quote

Hun vuil, slachtaf­val en hun uitwerpse­len lieten ze achter in de tuin

Ze vervolgt: ,,Hun vuil, slachtafval en hun uitwerpselen lieten ze achter in de tuin. Het huis was onbewoonbaar daarna. Uiteindelijk hebben we de voordeur dichtgelast, maar dat hielp ook niet. Twee jaar later was het opnieuw zover en hebben we de deur moeten dichtmetselen. Nu zitten we weer met dezelfde ellende. We staan met onze rug tegen de muur. Er moet snel een oplossing komen, dit is absurd. Daarnaast, hoe weten die mensen eigenlijk wanneer zo’n huis leeg staat? Het koppel was een weekendje weg, is dit dan het werk van tipgevers?"

Het einde voor dergelijke situaties lijkt echter in zicht, dankzij de Belgische regering. ,,Er is een wetsvoorstel goedgekeurd op 5 oktober dat kraken strafbaar maakt. Momenteel is het wachten tot de wet gepubliceerd wordt in het Belgisch Staatsblad. Vanaf dat moment treedt die in werking.” Voor Linda en Erik komt die maatregel echter te laat.