Stembureaus Duitsland open: vierde ronde voor Merkel?

VideoIn Duitsland zijn vanochtend de stembureaus geopend voor het kiezen van de nieuwe Bondsdag, het Duitse parlement. Er kan tot vanavond 18.00 uur gestemd worden. Het lijkt er sterk op dat de onverwoestbare bondskanselier Angela Merkel afstevent op haar vierde termijn. 

Volledig scherm
Angela Merkel. © Getty Images

Zes partijen maken kans op zetels, maar er geldt een kiesdrempel van 5 procent. Het gebeurde zestig jaar geleden voor het laatst dat er zes partijen in de Bondsdag waren vertegenwoordigd.

De verwachting is dat Angela Merkel, de huidige bondskanselier, de winst gaat pakken. In de peilingen is haar partij, de CDU, het grootste. Na de CDU volgt de sociaaldemocratische SPD van Martin Schulz in de peilingen, opgevolgd door het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Daarmee zou de in 2013 door eurosceptici opgerichte AfD voor het eerst in de Bondsdag komen.

61,5 miljoen Duitsers mogen stemmen. Er zijn ruim 4800 kandidaten voor 598 zetels. De kiezers stemmen in de 299 kiesdistricten één keer op de kandidaat van hun keuze en één keer op de partij van hun keuze. 

Volledig scherm
Een man brengt zijn stem uit in Bayrischzell. © Getty Images
Volledig scherm
De stembureaus in Duitsland zijn geopend. © AFP
  1. Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd
    Video

    Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd

    In Frankrijk wordt met ontzetting gereageerd op ‘gele hesjes’ die zaterdag een politieauto in Parijs aanvielen. De wagen wordt bestuurd door een agente die de agressieve actie van de demonstranten heeft gefilmd. Ze bekogelen de dienstauto onder meer met stenen en een knuppel. De beelden zijn inmiddels duizenden keren gedeeld op social media. Veel Fransen spreken schande van de actie van de gele hesjes en nemen het op voor de politie.